Tomio Okamura a Martin Konvička, ilustrační snímek

Tomio Okamura a Martin Konvička, ilustrační snímek Zdroj: ČTK

Politici musí počítat s nedokonalými lidmi, ne se jim kvůli strachu či sympatiím k radikálům vysmívat

Ani finanční krize, ani ekonomická krize, ani terorismus, ani imigrační vlna. Ten největší problém, zdá se evropským politickým elitám, je potenciální protiislámská radikalizace evropské společnosti.

Radikalizace, fašizace, zhnědnutí. Zejména západní politici tyhle tendence vidí všude. Stavění plotů a odmítání přerozdělovacích kvót na imigranty je v jejich očích důkazem nesolidarity, hlouposti, nekulturnosti.

Což o to. Tendence k “hnědnutí”, poptávka po radikálnějších řešeních, která stavějí i na rasových základech, skutečně roste. “Náckové” jsou více slyšet. To jistě není lákavá vize budoucnosti. je přímo děsivá. Jenže…

…jenže spokojit se s tím, že za příčinu označím jakési barbarství uvnitř lidí, kterým stačí pohrdat, je fatální omyl.

Náckové tu byli před imigrační vlnou. Vůbec nejsou hlavní příčinou velkých problémů Evropy. Dobře víme, že počet jejich příznivců roste s neřešenými problémy. Ostatně stejně to funguje s jakýmkoliv politickým proudem mimo ten, řekněme standardní.

Tendenci společnosti k “hnědnutí” by měla politická elita chápat jako indikátor, jako ukazatel toho, že je něco špatně, že by měla upravit svou politiku. Místo toho tyto tendence ignoruje. Dlouhodobě. Jasně je to vidět přinejmenším od finanční krize, kdy po celé Evropě začaly nabírat na síle nové či do té doby okrajové politické síly. Politici hlavního proudu se ovšem spokojili s ignorací, útoky, nebo vysmíváním. A tak tyto strany z okraje politického spektra dál sílí.

Demokratický režim, jeho představitelé, tvůrci a ochránci se nemají v takové situaci jen vysmívat lidem za jejich strachy, nemají jimi pohrdat. Mají srozumitelně jednat.

Vlády, politický systém, demokratický režim tu nejsou od toho, aby od občanů vyžadovaly dokonalost, bezchybnost, stoprocentně racionální uvažování. Naopak. Jsou tu právě kvůli tomu, aby společnost fungovala i se svými četnými nedokonalostmi.

Vyhýbání se tomuto úkolu je právě tou hlavní příčinou “hnědnutí”, ne pár ukřičených nácků.