Belgické policie provedla velký zátah v Bruselu

Belgické policie provedla velký zátah v Bruselu Zdroj: ČTK

Belgičané při zátahu proti teroristům zatkli 16 lidí, hledaný Abdeslam je dál na útěku

Belgická policie při nedělním zátahu v Bruselu zatkla 16 lidí a provedla 19 domovních prohlídek. Oznámili to na dnešní tiskové konferenci zástupci belgické federální prokuratury. Hledaný Salah Abdeslam, po němž policie kvůli jeho údajnému zapojení do teroristických útoků v Paříži už více než týden intenzivně pátrá, není mezi zadrženými a je dál na útěku.

Belgický deník La Libre Belgique na svých internetových stránkách uvedl, že Abdeslama údajně vystopovali policisté v okolí Lutychu. Prý jim ale unikl a ujel ve voze BMW směrem do Německa. Oficiální zdroje tuto informaci nepotvrdily.

Salah Abdeslam je považován za jednoho z hlavních podezřelých, který se podle vyšetřovatelů přímo zapojil do přípravy a provedení teroristických útoků, během nichž zemřelo 13. listopadu v Paříži 130 lidí. Jeden z Abdeslamových bratrů se v Paříži vyhodil do povětří.

Prokurátor Eric Van Der Sypt dnes mimo jiné řekl, že při policejní operaci v Bruselu nebyly nalezeny žádné zbraně ani výbušniny. Kromě Bruselu policisté zasahovali také v Charleroi jižně od hlavního města. Jeden ze zadržených utrpěl zranění poté, co havaroval, když se policii pokoušel ujet v autě. V bruselské čtvrti Molenbeek se podle prokurátora střílelo, není ale jasné, kdo dvě rány ze střelné zbraně vypálil.

O dalším osudu všech 16 zadržených musí ještě dnes rozhodnout soud.

Belgická policie v neděli při zátahu uzavřela několik ulic v historickém centru Bruselu. Obyvatelé dostali příkaz nepřibližovat se k oknům, hoteloví hosté nesměli vycházet ven.

V belgické metropoli už od víkendu platí nejvyšší - čtvrtý stupeň bezpečnostních opatření, a to kvůli věrohodným informacím o bezprostřední hrozbě teroristického útoku. Od soboty proto v Bruselu nejezdí metro, zavřeny jsou muzea a galerie, zrušena byla řada sportovních či kulturních akcí a dnes zůstanou uzavřeny i místní školy, včetně vysokých.

Policie v Bruselu po podezřelých v souvilosti s atentáty v Paříži pátrala už několikrát. Soustředila se především na problematickou čtvrť Molenbeek, kde žili bratři Abdeslamové a kde vyrůstal i Abdelhamid Abaaoud, údajný strůjce útoků, který zemřel minulý týden při policejní operaci na předměstí Paříže.