Viktor Orbán včera pronesl další pozoruhodný projev

Viktor Orbán včera pronesl další pozoruhodný projev Zdroj: reprofoto YouTube.com

Orbán řekl, že nechce vystoupit z EU, ale zachránit ji. I před migranty

Maďarský premiér Viktor Orbán, který svými postoji v rámci EU dostal svoji zemi do izolace a pohněval si také Washington, opět kritizoval migrační politiku Evropské unie a poukázal na její pomalou akceschopnost.

„...byli jsme kritizováni za uzavření hranic, ale co je méně humánní, uzavřít hranice, nebo ohrožovat životy obyvatel EU? Máme konference, porady do úmoru, ale řešení žádná nejsou. Zmítáme se v sítích ideologií namísto, abychom se řídili zdravým rozumem a našimi historickými tradicemi,“ řekl včera Orbán.

Naznačil tím, že by mohla existovat souvislost mezi liknavým přístupem Evropské unie k uprchlické otázce a pátečními útoky. Je to právě tento argument, který vedle Orbána užívají tisíce dalších lidí. Z Orbánových slov však lze mezi řádky číst zhruba toto: „Vidíte, Maďarsko jsem oplotil, a dobře jsem udělal. Tady by se to nestalo.“

Migrace je špatná věc

"V Bruselu stále tvrdí, že migrace je dobrá věc, přičemž každý den jsme svědky toho, že to je věc špatná. Není to „win-win“ situace, ale „lose-lose“... Brusel posílá pozvánky, místo toho, abychom jim konečně pravdivě řekli, že je tu nečeká to, o čem sní,“ hovořil dále.

Orbán se tak dále drží své dosavadní rétoriky – tvrdí, že Evropa je k imigrantům příliš vstřícná. 

Povinné kvóty rozprostřou terorismus

Orbán dál uvedl, že povinné kvóty "mohou rozprostřít terorismus po celé Evropě. Občané EU nechtěli, aby sem přicházely statisíce cizinců bez jakékoliv kontroly, ilegálně překračovali naše hranice. Na takovou politiku nikdo nikdy nikomu nedal ani svolení ani povolení. Lidé chtějí žít v bezpečí a využívat přednosti Unie,“

K hlasitým odpůrcům kvót patří především kritici evropské migrační politiky. Často jsou to právě kvóty, které slouží extremistickým hlasům jako důvod, proč by ten či jiný stát měl EU žalovat a vystoupit z ní.

"Zachraňme EU společně"

Orbán však vystoupení z Evropské unie nechce. Tím je v táboru protiunijních rétorů výjimečný. Je sice jejím kritikem, zároveň ale ví, že bude-li silná Evropská unie, může být silné i Maďarsko – EU chce tedy spíše resuscitovat, nikoli ji rozbíjet. Dostal se však na tenký led, když ve svém proslovu v podstatě řekl, že nadřazuje právo na bezpečnost nad všechno ostatní, protože i jediný terorista v milionové vlně migrantů je pro něj příliš.