Ilustrační fotografie. Syrský pas.

Ilustrační fotografie. Syrský pas. Zdroj: Twitter

Vlastník syrského pasu se dostal do Evropy letos v říjnu. Zda je totožný s útočníkem, není jasné

Vlastník syrského pasu, který byl nalezen nedaleko těla jednoho z pařížských útočníků, se podle všeho dostal do Evropy v říjnu 2015 přes Řecko. Oznámil to jeden z řeckých ministrů, jehož citovala agentura Reuters. Další z útočníků se do Evropy pravděpodobně dostal stejnou cestou. Neznamená to ovšem, že sebevražedný atentátník byl prokazatelně Syřan. Policie pracuje také s možností, že je pas podvržený.

„Držitel pasu se dostal do Evropy skrze řecký ostrov Leros, 3. října 2015. Tam byl identifikován a zaznamenán dle evropského práva,“ řekl zástupce ministra Nikos Toskas, a dále uvedl, že není schopen říci, jestli cesta tohoto syrského pasu byla zaznamenaná i dalšími evropskými státy.

Řecké policejní zdroje uvádějí, že mladý muž se dostal do Řecka na jedné z malých bárek, která se dostala na Leros, jeden z pěti nejfrekventovanějších záchytných ostrovů na cestě z Turecka, spolu s dalšími devětašedesáti migranty. Řecká policie jej identifikovala také dle otisků prstů, které mu po vstupu do Řecka sňala. V případě zkoumání cesty druhého z útočníků zatím úřady žádné informace nezveřejnily, věc zatím stále zjišťují.

Není zatím možné říci, zda útočník, v jehož blízkosti byl syrský pas objeven, byl oprávněným držitelem daného pasu. Jak uvedla agentura Reuters, je možné, že si tento pas opatřil ať už krádeží či koupí. Tělo atentátníka, v jehož blízkosti byl pas objeven, bylo zcela roztrháno výbušninou, a zatím nebylo možné jej identifikovat. Francouzští kriminalisté na tom však pracují.

Další z pasů, který byl identifikován, je egyptský, ten však podle posledních informací nepatřil atentátníkovi. Egyptský velvyslanec v Paříži před několika minutami oznámil, že naopak patřil jednomu z diváků, který během pátečního útoku utrpěl zranění.