Imigranti na rakousko-bavorské hranici

Imigranti na rakousko-bavorské hranici Zdroj: ČTK/AP/Christian Bruna

Špičkoví němečtí ekonomové: Německo si uprchlíky může dovolit, dokonce na nich vydělá

S kontroverzním názorem přichází panel nezávislých ekonomů z Rady hospodářských expertů ve své výroční předpovědi. S  tím, jak ekonomika našeho nejdůležitějšího souseda poroste, se očekává jisté zmírnění ostnů uprchlické debaty a její přesměrování od vypjaté rétoriky k řešení praktických problémů.

Mnichovský institut Ifo uvedl, že náklady na uprchlíky se letos vyšplhají na 21 miliard eur. Potvrdil odhad německého ministra financí Wolfganga Schäubla, že tyto náklady bude státní rozpočet schopen unést bez toho, aby opouštěl území kladných čísel.

Jde však jen o prvotní náklady na ubytování, školy, školky, či rekvalifikaci. Dlouhodobé náklady na novou azylovou politiku budou mnohem vyšší.

Ekonomové vládě doporučili neuplatňovat na migranty v některých případech zákony o minimální mzdě, což jistě vzbudí velké debaty o férovosti a sytému. Protože však výhled německé ekonomiky pro rok 2016 vypadá stále dobře, tyto kontroverze se budou odehrávat v příznivější atmosféře, než by tomu bylo třeba před pěti lety. Ekonomika souseda má letos růst o 1,7 procenta a příští rok o 1,6.

Panel také míní, že uprchlická krize ukázala na nutnost reforem, které německé hospodářství připraví na budoucnost a především pomůže byznysu k silnějšímu rozmachu.