Andrej Babiš jako zdroj nákazy v ANO

Andrej Babiš jako zdroj nákazy v ANO Zdroj: Profimedia.cz

Babiš, Faltýnek a Kleslová jako zdroj nákazy v komunálním ANO

Šíří se to jako mor za středověku. Z jednoho města na druhé přeskakuje nákaza rozkližování či přímo rozpadu městských koalic vedených hnutím ANO a nezdá se, že slábne. Frýdek Místek, Karlovy Vary, Most, Ústí nad Labem, Praha, Opava, Hodonín a nejnověji i Brno...Tady všude se zastupitelské kluby ANO otřásají vnitřní válkou, destruují pouhý rok fungující rady, svrhávají své starosty. Čím si vysvětlit tenhle rozkladný proces, jenž svou rychlostí nemá v polistopadové komunální politice obdoby?

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš byl jako vždy s odpovědí rychle hotov: „Tradiční strany zjistily, že s námi žádné kšefty nebudou a pravděpodobně mají zájem, abychom byli odstraněni,“ řekl svému deníku MF Dnes. Bližší pohled na jednotlivé převraty vskutku potvrzuje, že jde o kšefty. Ale o ty kšefty se teď až příliš často perou noví zastupitelé ANO mezi sebou.

V pozadí těchto krizí jsou totiž hlavně spory týkající se městských firem a veřejných zakázek. V hlavním městě primátorka bojuje s vedením pražské organizace ANO o vliv při dosazování lidí do dozorčích rad a představenstev městských firem. V Brně vzplanul boj v místní ANO kolem plánu na vytvoření holdingu městských firem, což mělo zprůhlednit veřejné tendry. V Opavě nastal rozklad klubu ANO poté, co primátor z tohoto hnutí odvolal některé šéfy městských společností.

To svědčí o jedné věci: korupční sítě, sloužící k vysávání městských firem, splétané v době, kdy města ovládaly ODS a ČSSD, zdaleka nemizí. Nesestřelitelným šíbrům, pohybujícím se léta na pomezí politiky a byznysu, se do nich daří zatahovat nové lidi z ANO. Kam může plíživá invaze „starých pořádků“ dospět, ukazuje případ z Ústí nad Labem, kde Babiš sice zrušil základní organizaci ANO poté, co svrhla svého starostu, ale novou mu zakládá bývalý starosta za ODS, který je v hnutí jen pár dní.

Mohl ale Andrej Babiš počítat s něčím jiným, než že se přisaje na balík miliard, který představuje, spousta konjunkturalistů? Jak chce teď zarazit proces, kdy i jeho komunální politici obsazují dozorčí rady a představenstva, zadávají zakázky spřízněným firmám či dokonce příbuzným? Osobním příkladem těžko. Vždyť Babiš jako ministr financí a majitel koncernu, jenž dostává dotace od vlády nebo zakázky od státních lesů, je přímo ztělesněním koncentrovaného střetu zájmů. A těžko se může podivovat, když nyní zezdola zazní: i my chceme teď rejžovat, pane předsedo!

Ale nejde jen o Babiše. Těžko může nejvyšší vedení apelovat na komunální politiky, aby se nedrali o výnosná místa v dozorčích radách a představenstvech městských podniků, když první místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek, poslanec a prostějovský zastupitel sedí v představenstvu Vodovodů a kanalizací Prostějov a v orgánech více než desíti dalších podniků.

Rozpadající se kluby ANO v komunálních zastupitelstvech tedy nejsou bojem idejí, ale příznakem postupného srůstání nových politiků se zavedenými byznysovými strukturami ve městech. A zřejmě také důsledkem úsilí o odstranění těch zastupitelů ANO, kteří ještě nepochopili, že i na komunální úrovni se bude vládnout a podnikat po vzoru nejviditelnějších šéfů hnutí - Babiše, Faltýnka a donedávna paní Kleslové.