Bývalý irácký premiér Núrí Málikí

Bývalý irácký premiér Núrí Málikí Zdroj: Profimedia.cz

V Iráku se za posledních 8 let "ztratilo" 500 miliard dolarů

Podle Irácké komise pro integritu (The Iraqi Commision of Integrity) se v Iráku za posledních 8 let rozkradla polovina příjmů z ropy i polovina zahraniční pomoci. To vše se stalo za vlády dnes již bývalého premiéra Núrího Málikího. Konečná částka se vyšplhala na 500 miliard dolarů, což komise označila za největší korupční skandál v historii.

Částka je sice nižší než například ukradená 1 miliarda dolarů v Moldavsku, avšak rozhodně vysvětluje, proč se Irák i přes své bohaté přírodní zdroje nedokáže vyhrabat z chudoby a nedokáže efektivně bojovat s Islámským státem.

Mluvčí komise Núrí (neplést s bývalým premiérem) dále v projevu adresovanému iráckému parlamentu řekl: " Bylo obviněno 600 vysokých politiků a úředníků, včetně bývalých ministrů, náměstků ministrů, poradců a dalších šéfů, kteří jsou nyní souzeni za korupci. Někteří z nich již byli odsouzeni na 130 let ve vězení."

Mezi obviněnými je i bývalý premiér Málikí, avšak zatím mu nebyla žádná vina prokázána.

Podle komise se nejvíce peněz ztratilo v armádě, která nakupovala neexistující zbraně a platila neexistující zaměstnance, kterých mělo být až 57 000.