Příjezd do takzvané Doněcké lidové republiky. Odtud budou muset odejít Lékaři bez hranic, čímž je vážně ohroženo zdraví tamních pacientů.

Příjezd do takzvané Doněcké lidové republiky. Odtud budou muset odejít Lékaři bez hranic, čímž je vážně ohroženo zdraví tamních pacientů. Zdroj: čtk

Lékaři bez hranic musí pryč z Doněcké lidové republiky. Odchod ohrozí tisíce lidí, upozorňují

Neprodleně musí organizace Lékaři bez hranic opustit takzvanou Doněckou lidovou republiku. Tam panuje velmi špatná situace ohledně lékařské péče i dodávek potřebných léků. Tamní humanitární komise však rozhodla, že lékaři z oblasti musí odjet. 

Neprodleně musí organizace Lékaři bez hranic opustit takzvanou Doněckou lidovou republiku, oblasti na východě Ukrajiny uzurpované ruskými entitami. Tam panuje velmi špatná situace ohledně lékařské péče i dodávek potřebných léků.  Organizace to oznámila dnes na svých webových stránkách.

„Jsme prakticky jediná organizace, která léčí tuberkulózu ve vězeních, dodává diabetikům inzulín a produkty na dialýzu pro pacienty s poruchou ledvin,“ vysvětluje ředitel operací Lékařů bez hranic Bart Janssens na webu Lékařů bez hranic. „S okamžitým ukončením našich aktivit zůstanou tisíce pacientů s chronickými a potenciálně smrtelnými nemocemi téměř nebo zcela bez pomoci, upozorňuje.“

Lékaře z oblasti vykázala místní Humanitární komise, která ovšem zatím neudala důvod nutnosti okamžitého odchodu, pracovníci přitom uvádějí, že právě oni jsou pro místní nejdůležitějším zdrojem zdravotnického materiálu a léků. Především v případě diabetiků by mohl odchod z oblasti vyvolat vážný problém, protože jsou to právě Lékaři bez hranic, kdo do míst dodává až tři čtvrtiny potřebného inzulínu. V případě pacientů s nutností dialýzy ledvin tvoří pak dodávka od organizace až 90 procent. I přes to však zřejmě budou muset se svou činností skončit.

Další výrazný problém tvoří dle zprávy Lékařů bez hranic tuberkulóza, sužující především tamní vězně. I zde může dojít ke značným obtížím, je totiž velmi nepravděpodobné, že by úřady ovládané ruskými uzurpátory zvládly zajistit adekvátní alternativu.