Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

V Uzbekistánu před příjezdem premiéra lepili bavlnu zpět na keře, aby to hezky vypadalo

Když se v jedné uzbecké vesnici dozvěděli, přes ni pojede sám premiér Šavkat Mirzijajev, rozhodli se obyvatelé vrchnost ohromit pohledem na sněhově bílá bavlníková pole kolem silnic.

Tentokrát jim poněkud přitížilo to, co obvykle bývá výhodou, a sice, že měli včas sklizeno. Bílá bavlna byla sice tam, kde má být, ale ne tam, kde by dobře vypadala, totiž na poli.

Obyvatelé tedy dostali příkaz nalepit chomáčky bavlny zpátky na keře. Radio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL) se dozvědělo od místního obyvatele, který raději nechtěl být jmenován, že na pole nahnali šéfové Ferganské oblasti asi 400 mužů a žen. Ti dávali lepidlo do bavlníkových paliček, pak nalepovali chomáče bavlny a ti poslední paličky zpátky na keře u silnice, kudy měl projíždět premiérův konvoj.

Ironický osud ale způsobil, že konvoj jel nakonec jinudy, takže celá práce se zdobením byla k ničemu. Jestli se dala nalepená bavlna ještě k něčemu použít, agentury neuvádějí. Ví se ale, že lepení na keře už tu má tradici, lepilo se už v roce 2009 a pak letos v březnu, kdy oblastí projel autoritářský prezident Islam Karimov. Když hlava státu navštívila oblast v březnu 2015, rozkvetly stromy umělými květy.

Problémy doma

Karimov je znám tím, že si neustále prodlužuje svůj prezidentský mandát a potlačuje opozici s odvoláním na islámské nebezpečí – ještě, že autoritáři ten islám mají, jinak by si museli vymyslet. Všichni opoziční vůdci jsou v exilu a parlament se schází jen občas, aby odsouhlasil, co chce vláda.

Karimovovi je třeba tu trochu radosti z Potěmkinových vesnic dopřát, protože jinak se mu například doma moc nevede. Jeho starší dcera Gulnara (43), jinak zpěvačka a podle fotografií hezká žen, by mohla být jeho nástupkyní v úřadě, ale zjevné úsilí o získání moci, rodinné spory a vyšetřování ohledně praní špinavých peněz vedlo k tomu, že Gulnara byla umístěna do domácího vězení. V roce 2014 byla státními zástupci obviněna, že patřila ke zločineckým kruhům, které ukradly 65 milionů dolarů. Pád jedné z nejmocnějších postav politiky a byznysu v zemi byl dán zřejmě spory s matkou a sestrou a rivalitou s šéfem tajných služeb Uzbekistánu Rustem Inoyatovem. Podle depeší WikiLeaks je Karimovová „nejnenáviděnější osobou v celém Uzbekistánu“.

Když má otec prezident ještě ke všemu takové problémy doma, kdo by lidu vyčítal, že mu chce dopřát aspoň uklidňující pohled na rozkvetlá bavlníková pole.