Alexandr Lukašenko se synem Nikolajem

Alexandr Lukašenko se synem Nikolajem Zdroj: ČTK

Nástupce diktátora, jedenáctiletý Nikolaj Lukašenko, čeká na běloruský trůn

Nikolaj Lukašenko (11) má zdá se zatím svoji budoucnost jistou. Jeho otec Alexandr vládne tvrdou rukou v Bělorusku už 21 let a syna od jeho čtyř let připravuje na to, že se jednou stane hlavou země.

Jak napsal britský server telegraph.co.uk, příprava probíhá jednoduše - otec bere Nikolaje všude s sebou. Ať už se jedná o zasedání OSN v New Yorku nebo na setkání s papežem. Malý "Kolja" se kdysi například také potkal s venezuelským prezidentem Hugem Chavezem.

Alexandr Lukašenko má přitom i dva starší syny se svou první manželkou. Syn Viktor (39) se stal poradcem pro národní bezpečnost a Dmitrij (35) je funkcionářem v olympijském výboru. Nikolaj je nejmladším synem a navíc je nemanželským dítětem. Lukašenko ho má s jednou ze svých milenek, Irinou Abelskajovou, která byla jeho lékařkou.

O prezidentovi Lukašenkovi se často hovoří a píše jako o posledním diktátorovi v Evropě. To ale v dubnu zpochybnil vtipem, kdy v reakci na Putinovu anexi Krymu řekl: "Tak a teď už nejsem posledním diktátorem v Evropě. Teď jsou zde i horší lidé než já. Já jsem menší zlo," čímž zjevně narážel na ruského prezidenta.