Ruský bombardér útočí na protiasadovské rebely

Ruský bombardér útočí na protiasadovské rebely Zdroj: ČTK/AP

Jak blízko je svět rusko-americkému vojenskému střetu?

Chlapci ze zemí Blízkého Východu dokázali neuvěřitelné: Bez jakýchkoliv oficiálních institucí, bez těžkých zbraní a bez jaderných bomb dohnali svět do situace, kdy je třetí světová válka blíže než za kubánské krize.

V neděli britský bulvární list The Daily Star zveřejnil s odvoláním na své zdroje v armádě, že britská bojová letadla útočící v Iráku na cíle Islámského státu budou nově vyzbrojována raketami vzduch-vzduch. Protiletadlovými raketami - pro případ konfrontace s ruským letectvem v oblasti. List dále zveřejnil, že piloti dostali rozkaz v případě ohrožení ruským letounem střílet. Zprávu se nepodařilo potvrdit, ale vcelku logicky zapadá do dění, které na Blízkém Východě vidíme.

O poznání věrohodnější The Washington Post v pondělí zveřejnil, že Spojené státy dodávají zbraně protiasadovským rebelům, kteří jsou cílem Putinových bomb. Jde konkrétně o dodávky protitankových střel řízených drátem, který za sebou střela odpálená z auta, vrtulníku nebo trojnožky táhne a jehož prostřednictvím jí střelec naviguje.

Tyto střely dnes používají takzvaně (ale s opravdu tučnými uvozovkami) umírněná opozice proti Asadovým (původně ruským) tankům, které útočí za podpory ruských letadel. Takže se americké zbraně používají proti ruským, podobně jako v Afgánistánu. Říká se tomu zástupná válka - termínem z dob studené války - a znamená to, že někde v nějaké odlehlejší lokalitě stranou civilizace proti sobě bojují strany, které proti sobě vzájemně vyzbrojují či s nimi dokonce vojensky spolupracují velmoci.

Konečně v pondělí odpoledne ministři zahraničí po své schůzi Unie vyzvali Rusko, aby okamžitě zastavilo útoky mířené na protiasadovské "umírněné" rebely. Tedy útoky proti těm bojovníkům, které vyzbrojují Američané. K výzvě se přidala Saudská Arábie (znepokojená, že v tomhle konfliktu ve „svém“ regionu není výraznou silou) s tím, že se má Rusku normálně začlenit do koalice bojující proti Islámskému státu.

Suma sumárum - jsme na hranici otevřené, už ne jen zástupné, války velmocí, války Ruska s USA. Války vedené prostřednictvím expedičních jednotek a na území třetích států. Američtí vojenští instruktoři rebelů versus ruští piloti útočících ruských letadel. Nebo ruští piloti bombardující rebely proti americkým pilotům, kteří bombardují IS. Což může mít děsivé, doslova celoplanetární dopady. A ne jen zlým úmyslem, ale i čistě vojenským omylem, jako nedávné bombardování nemocnice.

Nechci být hlasatelem apokalypsy, ale nemyslím, že by od kubánské krize svět zažil rizikovější situaci. Situaci, která by byla k otevřené vojenské konfrontaci velmocí blíže, než je konfrontace Rusko versus USA dnes.