Vladimir Putin

Vladimir Putin Zdroj: Profimedia.cz

Cíle Rusů v Sýrii: udržet Asada, potěšit ruský lid a poškodit Evropu

Jisté je, že když přišli Rusové, Asad zůstane. Chtělo by se automaticky říci, že zůstane u moci, ale dvě třetiny země ovládá někdo jiný a on sám je zcela závislý na Rusech. Vstup Ruska do syrského dění je zřejmě začátkem rozpadu Sýrie. Bez nasazení pozemních jednotek Asad kontrolu nad většinou země nezíská. Zatím se nezdá, že by mu je Rusové chtěli poskytnout.

Agentura Reuters uvádí, že podle obyvatel pobřežní Latákíje začali Rusové přicházet už v červnu. „Počet občanů této přímořské oblasti se za čtyři roky bojů znásobil čtyřikrát a vláda tam nyní umožňuje přesuny menšin včetně křesťanů a šíitů. Většina Syřanů vyznává sunnitský islám a ti z nich, kteří míří na pobřeží, se tam nemohou zaregistrovat k trvalému pobytu. Vláda si nepřeje, aby sunnité početně dominovali regionu, kde tradičně žijí hlavně vyznavači vládnoucí šíitské sekty alávitů“

Kreml vstoupil do války, když islamisté začali ohrožovat Latákíji a přístav Tartús, který je jedinou středomořskou základnou ruského námořnictva. „I kdyby Asad přišel o Damašek, Rusové spolu s Íránem a libanonským Hizballáhem mu vybudují bezpečnou pozici v Latákíji,“ píše Reuters.

O tzv. Islámský stát Rusku nejde. Bývalý americký zmocněnec pro Sýrii Robert Ford tvrdí: „Kdybyste chtěli bojovat proti IS, proč byste posílali letectvo do Latákíje, a ne do Damašku? A proč byste posílali protiletadlové zbraně, když IS žádná letadla nemá?"

Fawaz Gerges z Londýnské ekonomické školy zase říká, že Putin hodně riskuje: "Sýrie je jeden velký močál, v němž se utopí každý. Poražení jsou všichni a Sýrie se může stát hřbitovem ruského vlivu na Blízkém východě."

Jiní analytici ještě udávají další motivy Kremlu kromě podpory spřízněné dynastie. Jedním z nich je snaha odpoutat pozornost od Ukrajiny. Tam nebyla Moskva moc úspěšná a tak je potřeba představit ruskému publiku nový seriál, tentokrát syrský. Ruský lid bude jistě nadšen, jaká má nádherná letadla a jak si moudrosti a síly jejich prezidenta svět váží, zatímco Obama nevyhrál zatím nikdy nic.

Jako přidanou hodnotu se podaří ruskou intervencí poškodit Evropskou unii. Počet utečenců totiž ruskou akcí jistě neklesne, ale stoupne. Kam zamíří? No do Ruska ne.

Sýrie jako stát už žádnou budoucnost nemá. Bude rozdělena na různé oblasti, kde si každý bude bombardovat podle svých zjevných nebo skrytých zájmů. Jasný výsledek bude pouze jeden. V takové oblasti zůstanou už jen mrtví, lidé bez noh a šílenci, protože všichni ostatní prchnou jinam. Pokud si někdo myslí, že teď nám Rusko ukáže, jak se to dělá, tak už se stalo. Kam Rusové přijdou, už nikdy tráva neporoste.