Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: ČTK/Newzulu/TAMARA VAN DER PUTTEN

EU připravuje plán na rozdělení 200.000 uprchlíků v Evropě

Evropská unie připravuje plán, podle kterého by si členské státy mohly přerozdělit 200.000 běženců z táborů v zemích jako Turecko, Jordánsko či Libanon. Napsal to v neděli list Financial Times. Brusel by prý návrh mohl představit již příští rok v březnu v rámci reforem zaměřených na omezení přílivu běženců z Turecka a okolních zemí do EU.

Plán na rozsáhlé přemístění běženců se chápe jako protislužba za případnou dohodu s Tureckem. Brusel doufá, že tohoto dlouhodobého kandidáta na členství v unii přesvědčí, aby hrál větší roli v úsilí zastavit příliv běženců do Evropy, napsal také list.

Unijní činitelé budou podle FT přihlížet k doporučení Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR), který EU vybídl k přemístění zhruba 200.000 uprchlíků přímo ze zemí mimo EU, jako je Turecko či Libanon. O konečném počtu se podle činitelů ještě nerozhodlo. Dohoda z letošního léta počítá s přerozdělením 20.000 běženců, napsal také list.

Německá kancléřka Angela Merkelová v neděli přislíbila ústupky Turecku výměnou za to, že pohyb migrantů na svém území co nejvíce zablokuje. Během návštěvy v Ankaře slíbila, že se Berlín zasadí o urychlení procedur v udělování víz tureckým občanům a také rozhovorů o vstupu do EU. Šéfka německé vlády rovněž vyjádřila naději, že Turecko po předčasných listopadových volbách vyvine úsilí k usmíření se separatistickými Kurdy, s nimiž turecká armáda oživila ozbrojený konflikt.