Babišovo vajíčko, oplodní tě brzičko

Babišovo vajíčko, oplodní tě brzičko Zdroj: fotomontáž Jan Ignác Říha

Inseminátor Babiš získal dominantní postavení na trhu umělého oplodňování

Asistovaná reprodukce je velmi intimní podnik pro ženy a páry, které ji podstupují. A také velmi perspektivní podnik pro majitele klinik. Dominantní postavení na českém trhu umělého oplodňování si loni zajistil ministr financí Andrej Babiš.

Jakoby ministra financí Andreje Babiše přitahovaly obory, kde jsou ve hře velké veřejné peníze. Různé dotace, odpuštěné daně, investiční pobídky ve formě daňových prázdnin a teď navíc peníze ze zdravotních pojišťoven. 

Ne že by provoz kliniky na asistovanou reprodukci byl snadný byznys. Má velké investiční náklady a nákladný je i provoz. Úroveň umělého uplodňování je ale v Česku jedna z nejvyšších na světě a přitahuje zahraniční klienty, kteří tvoří až třetinu zákazníků českých klinik.

Může za to i liberální legislativa umožňující metody a vyšetření, která nejsou v některých jiných zemích povoleny. A legislativu už si Babiš ohlídá.

 

Otázkou je, jak dopadne jeho skoro dva roky trvající útok na ministerstvo zdravotnictví a snaha dostat pod svá křídla i Všeobecnou zdravotní pojišťovnu (VZP), největší zdravotní pojišťovnu v zemi.

Jak velký je byznys asistované reprodukce v Česku? Jakou část platí pojišťovny? Jaká je úspěšnost a kdy

Asistovaná reprodukce je hlavním tématem nového Reflexu. A to nejen z pohledu byznysu. Konec konců, týká se toho nejdůležitějšího na světě - vzniku nového lidského života. Přinášíme tedy také příběhy pacientů, kteří se pro tento krok rozhodli, i rozhovor o příčinách a neplodnosti a nadějích na její odstranění s vedoucí lékařkou kliniky asistované reprodukce IVF Cube Hanou Višňovou. Ta bude navíc v pátek odpovídat v on-line chatu na dotazy čtenářů Reflex.cz.