Zdroj: profimedia.cz

Zdravotní sestra, která se vyléčila z eboly, je opět v nemocnici

Britská média hlásí, že devětatřicetiletá zdravotní sestra, která pobývala několik měsíců v Sierra Leone, je opět v britské Královské nemocnici v Londýně. Celý den jí údajně bylo zle, poté ji odvezla záchranná služba.

Lékaři tvrdí, že vlastně není jisté, jakými způsoby se může virus, který v těle zřejmě ve zbytkové formě přetrvává i po zdánlivě úplném uzdravení pacienta, projevit. Doktor Ben Neuman z univerzity v Readingu řekl pro deník Independent, že tělo pacienta, oslabené dřívějším působením viru ebola, může vykazovat zrakové obtíže či vypadávání vlasů. Na vině pak není virus samotný, ale jeho „zbytky“, které v těle mohou, ale nemusí přetrvat. Následky jsou pak velmi individuální.

Pauline Cafferkey pracovala v nemocnici v Sierra Leona, tedy v jednom z několika míst, která byla ebolou nejpostiženější. Tam také onemocněla a po převozu do Velké Británie se ji podařilo vyléčit. V lednu lékaři prohlásili, že je sestra zdravá a neinfekční. Doktor Neuman také podotkl, že se mu zdá zhoršený stav ženy překvapivý, vzhledem k předešlému úspěšnému vyléčení. Zároveň ale podotýká, že jakékoli ohrožení virem Ebola v důsledku Paulininy nemoci je ve Velké Británii nyní minimální.