prezident Miloš Zeman

prezident Miloš Zeman Zdroj: ČTK/Zápotocký Aleš

Prezident Zeman pro Reflex: Nechci být v čele nesuverénního státu

Sedm hodin včera jednala Poslanecká sněmovna o imigrační politice českého státu a kvótách pro uprchlíky. Výsledkem bylo dvojznačné usnesení. Deklarativně sice většina poslanců odmítla kvóty jako stálý mechanismus rozdělování uprchlíků i v dalších letech. Nicméně současně neodhlasovala návrh opozice odvolat se kvůli hlasování o kvótách k Evropskému soudnímu dvoru.

V tutéž dobu prezident republiky Miloš Zeman v rozhovoru pro tištěný Reflex, který vyjde příští čtvrtek, rezolutně prohlásil, že podporuje slovenský model premiéra Roberta Fica, který se chce proti většinovému hlasování ministrů vnitra o kvótách na uprchlíky, odvolat k evropským institucím. „Stojím za premiérem Ficem a jeho postup podporuji,“ řekl prezident Zeman a hodlá to říct i českému premiéru Sobotkovi příští týden.

Na přímou otázku Reflexu, jestli země, která nemá pod kontrolou imigrační politiku není ve skutečnosti stát s omezenou suverenitou, prezident prohlásil: „Budu dělat všechno proto, aby státy opět tuto pravomoc získali. Nemít ji ani v budoucnu, to by se už omezené suverenitě skutečně přibližovalo.“

V uplynulých dnech se také v politických kuloárech hodně diskutovalo o odvolání české velvyslankyně v Sýrii v důsledku překročení věkové hranice 70 let. Diplomatka Eva Filipi zde zastupuje také zájmy USA, dříve byla velvyslankyní v Libanonu a Turecku a má v oblasti mnoho kontaktů a vazeb, takže její odchod právě v době syrské krize by mohl znamenat bezpečnostní riziko pro různé diplomatické iniciativy.

Miloš Zeman na toto téma Reflexu řekl: „Služební zákon je blbý zákon, který odmítám respektovat. Velvyslance jmenuje a odvolává prezident, takže paní velvyslankyni rozhodně neodvolám.“ Dodal, že vládní skupina připravuje speciální dodatek služebního zákona pro diplomatickou sféru.

Na otázku Reflexu, co říká výroku svého mluvčího Ovčáčka („První dojem po návratu z USA? Kontrast mezi svobodnou zemí a intolerantním a ideologizovaným světem pražské kavárny je do očí bijící“), odpověděl, že lépe by to sám neřekl.

Na další otázku Reflexu, proč právě on, člověk k typickými charakteristikami tzv. pražské kavárny (levicová a eurofederalistická orientace, intelektuální přístup ke světu) je s ní ve střetu odpověděl. „Existují dvě pražské kavárny. Kavárna první republiky, tolerantní, diskutující a potom záštiplná a nenávistná kavárna druhé republiky a s tou právě bojuji.“

Na otázku Reflexu, jestli zná knihu slavného intelektuála z Vysočiny, Karla Havlíčka Borovského Obrázky z Rus, v nichž slavný novinář demaskuje podstatu tradičního ruského autoritářství, prezident odpověděl, že ano. „Musíme však vědět, že Brežněv byl lepší než Stalin a Putin je lepší než Brežněv. Moje hodnocení této země je odstupňované a mým hlavním zájmem v Rusku je proexportní podpora našich průmyslových podniků.“