U tureckých břehů zahynulo 13 uprchlíků, mezi obětmi jsou také čtyři děti

U tureckých břehů zahynulo 13 uprchlíků, mezi obětmi jsou také čtyři děti Zdroj: Profimedia.cz

U tureckých břehů zahynulo 13 uprchlíků, mezi obětmi jsou také čtyři děti

Šestadvacet lidí pohřešují záchranáři u řeckého ostrova Lesbos, kde se dnes potopila loď s uprchlíky. Oznámila to řecká pobřežní hlídka. Podle zprávy turecké agentury Dogan při srážce trajektu s člunem s uprchlíky přišlo o život 13 lidí včetně čtyři dětí. Incident se stal u pobřeží u tureckého města Çanakkale. 

U ostrova Lesbos v Egejském moři se potopil člun se 46 běženci, z nichž jenom 20 se podařilo zachránit a ostatní se pohřešují. Potápějící se plavidlo objevil litevský vrtulník, který v oblasti operuje z pověření evropské agentury Frontex, koordinující ochranu vnějších unijních hranic.

O národnosti pohřešovaných osob řecké úřady neinformovaly, většina běženců mířících z tureckého pobřeží na některý z blízkých řeckých ostrovů jsou ale Syřané. Incidenty s přeplněnými a nezabezpečenými plavidly jsou v Egejském moři časté.

U ostrova Lesbos dnes dál pokračuje pátrání po deseti až dvanácti lidech, kteří zmizeli poté, co se jejich loď v sobotu ráno potopila.

Stále větší počet běženců z těchto důvodu volí cestu po souši. Z tureckého Istanbulu se snaží dostat k řeckým hranicím, odkud pak míří přes Řecko, Makedonii a Srbsko do Chorvatska. Tam se snaží proniknout do schengenského prostoru přes chorvatské hranice se Slovinskem nebo Maďarskem. Konečným cílem velké většiny z nich je Německo.