Jeremy Corbyn

Jeremy Corbyn Zdroj: čtk

Britská labouristická strana má nového šéfa. Cameron jej označil za bezpečností hrozbu

Britský premiér David Cameron označil nově zvoleného šéfa britské levicové Labour Party za hrozbu „pro národní bezpečnost, národní ekonomiku i pro naše rodiny.“ Uvedl to dnes na svém Facebooku. Ne nečekaný, ale přesto pozoruhodný výsledek včerejších voleb se rázem stává britským tématem číslo jedna.

Konzervativci v čele s Davidem Cameronem se krátce po zvolení kontroverzního lídra začali proti němu vymezovat. Začala se objevovat hesla jako národní bezpečnost, stabilita a demokracie – tedy to, proti čemu podle nich Jeremy Corbyn brojí. Do čela se dostal díky necelým 60 procentům hlasů.

Připomeňme si některé útržky z Corbynových názorů. V roce 2014 se například tento muž účastnil rozsáhlé demonstrace na podporu Palestinců. Corbyn burcoval, aby Izrael přestal ostřelovat Pásmo Gazy. Některá britská média se jej nebála dokonce nazvat antisemitským. Ač toto tvrzení je zjevně nadsazené, jeho dlouhodobá podpora Palestiny a naopak protiizraelské výroky mohou dát tušit, že se rozhodně nebude ztotožňovat se současnou politikou Davida Camerona na Blízkém Východě. Že jej britský bulvární deník The Daily Mail obvinil z dlouhodobého „spiklenectví“ s notorickým popíračem holocaustu Paulem Eisenem, je spíše drobný detail.

Corbyn se netají ani sympatiemi k některým, řekněme eufemismem, kontroverzním uskupení. Několikrát vyjádřil podporu Hizballáhu, i palestnickému Hamásu.

V neposlední řadě je Jeremy Corbyn velkým odpůrcem Evropské unie, evropské (či britské) integrace. Heslem jeho kampaně byla „nová politika“, což lze interpretovat jako nastolení tvrdé a jednostranné linie, kterou on sám považuje za nejlepší. Jako přítel znárodňování a odpůrce Spojených států však již Británie nemá příliš na výběr – když chce Corbyn ven z EU, ovšem k Evropě se přichýlit nechce, kam tedy potom bude směřovat? Budeme se muset nechat překvapit, ovšem dá se očekávat, že kromě otázky izraelské nebude Corbyn souhlasit ani s vyhraněnou Cameronovou politikou vůči Rusku.