Neklidný Nepál čelí dalším a dalším protestům

Neklidný Nepál čelí dalším a dalším protestům Zdroj: Reuters

Neklidný Nepál: Při nepokojích zemřeli policisté i dítě

V Nepálu pokračují nepokoje, které jsou spojeny s etnikem Tharu a jejich požadavky na autonomii v nepálské ústavě. Po krvavých protestech, při nichž byl upálen i policista, přišla odpověď ze strany místních. Policie dál rozmisťuje své jednotky a snaží se situaci upokojit. 

Včerejší nepokoje byly namířené proti etniku Tharu, protože právě to způsobilo v pondělí celostátní nepokoje. Při protestech zemřelo sedm lidí včetně jednoho policisty, který byl během demonstrací upálen. Jeho pohřeb se pak včera stal další rozbuškou a konflikt mezi etnikem Tharu, policií a dalšími obyvateli několika měst (nejvíce ve městě Tikapur). Mezi oběťmi je i jedno dítě.

Předmětem sporů, které eskalovaly během tohoto týdne, je plánovaná ústava, resp. její změna, která podle mluvčí etnika Tharu diskriminuje. Země má být federalizována a rozdělena do sedmi částí, ovšem nereflektuje právě zmíněné tharuské etnikum. Server BBC uvádí, že Tharu vadí „nepřiměřená autonomie“, kterou jednotlivé části Nepálu ústavou získají.

Situaci okomentoval i český ústavní právník Jan Kudrna: „Malý zájem až nezájem o naší ústavu ukazuje, v jak šťastném období se naše země nachází. V Nepálu byl na demonstraci proti návrhu nové ústavy upálen jeden policista a šest dalších rozsekáno na kusy sekerami a kosami. Příslušníci etnické menšiny Tharu žádají ústavní zakotvení své autonomie,“ uvedl Kudrna na svém oficiálním profilu na sociální síti Facebook.

Situaci se snaží uklidnit policejní jednotky, které vláda i nadále rozesílá do exponovaných míst Nepálu. Čtyři hlavní politické strany budou dnes jednat o vzniklé situaci jednat, výsledky jednání by měly být známy ještě dnes.