Adriana Krnáčová

Adriana Krnáčová Zdroj: ČTK

O Krnáčové bude jasno brzy. ČSSD žádá ANO, ať její situaci vyřeší

Vedení pražské ČSSD vyzvalo hnutí ANO, aby vysvětlilo situaci kolem primátorky Adriany Krnáčové (ANO). Město podle sociální demokracie nemůže fungovat s primátorkou, která nemá plnou podporu své strany. Předseda ANO Andrej Babiš už ráno oznámil, že zastupitelský klub i vedení pražského ANO vyslovily Kranáčové nedůvěru. Důvodem jsou prý problémy v komunikaci mezi primátorkou a zastupiteli.


Pražské ANO nevyjádřilo primátorce Adrianě Krnáčové podporu, napsal předseda hnutí Andrej Babiš ČTK v textové zprávě. Podle něho jde o problém komunikace mezi primátorkou, zastupiteli a pražskou organizací, který se vysvětlí. Situaci v magistrátní koalici bude řešit celostátní vedení ANO, které vyslechne stanovisko Krnáčové i zastupitelů.

O neshodách uvnitř pražského ANO, které vloni v metropoli vyhrálo volby, se neoficiálně mluví už několik týdnů. Spekuluje se hlavně o možné výměně primátorky, která údajně ztratila podporu u vedení strany. V médiích se objevily informace o tom, že by ji mohla nahradit náměstkyně Eva Kislingerová. Nikdo to ale zatím nechtěl potvrdit. Oficiálních komentářů se zdržuje Krnáčová i Kislingerová.

Babiš později v tiskové zprávě uvedl, že předseda zastupitelského klubu Michal Hašek vyčítá Krnáčové, že "nedostatečně komunikuje dovnitř hnutí". Klub minulý týden podle něj vyslovil primátorce nedůvěru a vedení pražské buňky se s tímto závěrem v pondělí ztotožnilo. "Myslím, že je to problém komunikace, který se vysvětlí. Není to předmětem jednání koalice," napsal ČTK Babiš. "Předsednictvo hnutí pozve primátorku, naše zastupitele a zástupce pražské organizace hnutí a bude se zabývat situací v pražské koalici ve vztahu k panu (náměstku Matěji) Stropnickému a vyslechne stanovisko primátorky a zastupitelů," doplnil šéf strany.

V posledních dnech se uvnitř pražské koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice (SZ, STAN, KDU-ČSL) naplno rozhořel spor, který se týká primátorky a náměstka primátorky Matěje Stropnického (Trojkoalice/SZ). Několik měsíců doutnající rozepře naplno eskalovaly minulý týden, kdy zástupci ANO a ČSSD vyzvali Trojkoalici k výměně Stropnického. Krnáčová převzala do gesce stavební předpisy, které do té doby připravoval Stropnický.

Hnutí ANO, které v Praze vyhrálo volby, má s ČSSD a Trojkoalicí v 65členném zastupitelstvu nejtěsnější většinu 33 hlasů.