Richard Gere ve Varech

Richard Gere ve Varech Zdroj: Jan Šibík

Richard Gere převzal cenu za přínos světové kinematografii
Richard Gere převzal cenu za přínos světové kinematografii
Richard Gere převzal cenu za přínos světové kinematografii
Richard Gere převzal cenu za přínos světové kinematografii
Richard Gere převzal cenu za přínos světové kinematografii
12
Fotogalerie

Gere ve Varech děkoval Havlovi, v publiku tleskal i Klaus

Patrně nejdelším zahájením ve své historii (minimálně té porevoluční) odstartoval v Karlových Varech 50. filmový festival. A rekordně dlouhá byla i děkovná řeč jeho hlavní hvězdy, amerického herce Richarda Gerea, oceněného Křišťálovým glóbem za životní přínos.

Přiznal v ní například, že ani zdaleka nezná všechny snímky, jež mu organizátoři připomněli ve speciálním sestřihu (“Dokonce jsem je snad nikdy neviděl!”). Marně se pokoušel sečíst, kolik let už dělá pro filmový byznys či kolik diváků se na něj v danou chvíli dívalo (“Fakt deset milionů? Chcete říct, že nás sleduje deset milionů Čechů?” žasl u údaje o obyvatelích České republiky). Nakonec se nemohl dopočítat ani členů delegace k úvodnímu filmu přehlídky Time Out of Mind, jež zcela nečekaně sezval na pódium.

Jeho show byla vlastně vůbec spíš konverzací s diváky než obligátním monologem. “Jste všichni mimořádní - vy z festivalu, vy tady v sále a taky vy u obrazovek…přenáší se to do televize, že?” ptal se publika, jež jej - stejně jako Bartošku - uvítalo potleskem vestoje. Nejosobněji však vyzněla druhá část řeči, v níž zavzpomínal na Václava Havla, svého “přítele a souputníka v boji za svobodný Tibet”. “Mrzí mě, že už jsem ho nestihl potkat, tak jsem Vám chtěl aspoň dodatečně říct, že jste měli skvělého prezidenta. Děkuju jemu a děkuju tobě, Česká republiko,” vzkázal téměř dojatě.

Video placeholde
Děkovná řeč herce Richarda Gerea • Tereza Spáčilová

Vystoupení hvězdy romantické komedie Pretty Woman, jež se bude za Gereovy přítomnosti promítat zítra v letním kině, předcházel půlhodinový exkurz padesátiletou historií přehlídky. Odehrával se atypicky pouze na plátně, kde se archivní, mnohdy nikdy nespatřené záběry střídaly s výjevy stylizovanými do historizujících skečů.

Připomínaly návštěvy filmových legend i socialistických generálů, v humorných a současně láskyplných vsuvkách došlo také na Jiřího Bartošku  - nejprve v roli “pohraničníka střežícího západní hranici” (ve filmu Drsná planina), pak coby zaníceného ředitele festivalu, jenž hosty zásobuje nejen filmy, ale i pivem. Zdaleka nejvděčnější se však ukázaly být dobové obrázky lidí, již nyní seděli i v sále Thermalu - ať už šlo o ex-prezidenta Václava Klause nebo Michaela Kocába, jenž v devadesátých letech paradoxně spoluvelel konkurenčnímu podniku Zlatý Golem.

Oficiální program jubilejního ročníku startuje ráno filmy z Německa a Itálie. O ceny se bude ucházet i několik českých filmů včetně již odpremiérovaných Užovek a kober nebo dokumentu Heleny Třeštíkové Mallory.