Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Jan Šibík

Kolik lidí žije v jednotlivých zemích právě dnes? Čína má už přes 1,4 miliardy obyvatel

Na světě momentálně žije 7 miliard a více než 325 milionů lidí. Alespoň to uvádí stránka www.worldometers.info/world-population/, která v mnoha parametrech podrobně a online sleduje, počet obyvatel naší planety. Z dostupných údajů vyplývá, že například nejlidnatější země, Čína, má už přes 1,4 miliardy obyvatel a celkem 12 států překročilo číslo 100 milionů.

Přestože v Číně vláda uplatňuje už po desetiletí takzvanou politiku „jednoho dítěte“, počet obyvatel země nadále roste. Dnes dopoledne to bylo už více než 1,42 miliardy lidí. Na druhém místě je Indie, u které předtím demografové předpokládali, že brzy Čínu dostihne, ale zatím se tak nestalo. Indie má 1 miliardu a 283 milionů lidí. Na třetím místě jsou pak USA, které mají zejména kvůli přistěhovalectví neustálý nárůst počtu obyvatel – dnes to má být 325 milionů.

Následují pak Indonésie (256 milionů), Brazílie (204), Pákistán (188), nejlidnatější země Afriky Nigérie (183), Bangladéš (160), Rusko (142) a Japonsko (127 milionů).

Celkově žije v Asii přes 60 procent světové populace, v Africe necelých 16 procent a v Evropě něco více než 10 procent, ale to když do ní počítáme i Rusko. Pokud jde o deset nejlidnatějších zemí světa, tak osm z nich vykazuje růst obyvatelstva, naopak Japonsko a Rusko se potýkají se stagnací či dokonce úbytkem.

Druhou desítku států podle počtu obyvatel vede Mexiko (125 milionů), následované Filipínami, které se zatím jako dvanácté přehouply přes sto milionů, konkrétně mají téměř 102 miliony lidí. K tomuto číslu se poměrně rychle blíží ještě Etiopii, která vykazuje 99 milionů obyvatel. Pak je ještě v první dvacítce Vietnam (93), Egypt (84), Německo (82,5), Írán (80), Turecko (77), Demokratická republika Kongo (71) a Thajsko se 67 miliony.