Mochtár Belmochtár

Mochtár Belmochtár Zdroj: YouTube.com

Při leteckém náletu Američanů v Libyi byl zabit terorista Belmochtár

Při americkém leteckém úderu v Libyi byl údajně zabit alžírský terorista Mochtár Belmochtár. V neděli to podle agentur AP a Reuters oznámila mezinárodně uznávaná libyjská vláda. Pentagon podle Reuters potvrdil, že Belmochtár byl cílem amerického leteckého útoku, ale zatím sdělil, zda byl terorista zabit.

Belmochtárova skupina Al-Murabitun je napojena na teroristickou síť Al-Káida a připisují se jí některé krvavé atentáty na severu Afriky a samotný Belmochtár je považován za jednu z vůdčích postav světového terorismu.

Podle AP libyjská vláda a američtí představitelé uvedli, že vojenské letouny zasáhly a pravděpodobně zabily Belmochtára a několik dalších osob.

"Libyjská vláda na východě Libye potvrzuje, že americké stíhačky minulou noc provedly vzdušné údery v rámci mise, jejímž výsledkem je smrt teroristy Belmochtára," citovala libyjskou vládu agentura Reuters.

Vláda sídlící v Tobrúku dodala, že útok byl proveden po konzultacích s USA jako součást protiteroristické operace.

Americké ministerstvo obrany nejdřív uvedlo, že americká armáda v sobotu v noci v Libyi provedla protiteroristický útok proti jednomu z vůdců Al-Káidy, obviněném z osnování útoku na plynárnu na jihovýchodě Alžírska z ledna 2013. Později mluvčí Pentagonu Steve Warren potvrdil, že cílem byl Belmochtár. "Útok provedl americký letoun. Nadále vyhodnocujeme výsledky operace a v náležitou chvíli sdělíme podrobnosti," řekl Warren.

Belmochtár prošel výcvikem v Afghánistánu a poté stál v čele Organizace Al-Káidy v muslimském Maghribu. Hledán byl především v souvislosti s přepadením zaměstnanců plynárny u Ajn Amanásu na jihovýchodě Alžírska z 16. ledna 2013. Islamističtí teroristé z Belmochtárovy skupiny tehdy požadovali ukončení intervence francouzské armády proti islamistům v Mali. Zajali přes 700 lidí, mezi nimi 130 cizinců. Armáda objekt osvobodila, ale útok nepřežilo 39 rukojmích a 29 útočníků.

Média od té doby už několikrát informovala o Belmochtárově smrti, nikdy ji ale nikdo nepotvrdil.

Po svržení diktátora Muammara Kaddáfího v roce 2011 se Libye začala propadala do chaosu a nyní má země dvě soupeřící vlády. Zmatků využily radikální islamistické skupiny, z nichž některé jsou napojeny na Al-Káidu a jiné slíbily oddanost Islámskému státu.