Obwalden

Obwalden Zdroj: Profimedia

Zázrak ve Švýcarsku: V kantonu Obwalden nemají téměř žádné nezaměstnané

Na světě pořád existují místa, kde lidé nemusí mít obavu o práci a živobytí. Jsou sice malá a poměrně izolovaná, ale najdeme je i v Evropě. Jedním z pozoruhodných příkladů je švýcarský kanton Obwalden. Nezaměstnanost tam dosahuje pouhých 0,9 procenta a podle místních úředníků jde v podstatě pouze o „malé přesuny na pracovním trhu“. Informoval o tom web thelocal.ch.

Ten například uvedl, že míra nezaměstnanosti dosahuje ve Švýcarsku pouhých 3,2 procenta, což je jedno z nejlepších čísel na celém světě. Mezi místními cizinci je to 6,1 procenta, ale u samotných švýcarských občanů pouhých 2,2 procenta.

Nejvyšší nezaměstnanost vykazuje kanton Ženeva, ale i tam je to 5,5 procenta, což je méně než průměr v České republice.

Obwaldenu nahrává to, že je to malý kanton (celkem je těchto správních jednotek ve Švýcarské konfederaci 26) a má pouze necelých 37 tisíc obyvatel. Nezaměstnaných je tak pouze více než tři sta lidí. Zajímavé ale i pro Česko je, čemu se vlastně v této oblasti Švýcarska věnují. Hospodářství Obwaldenu dominují malé a střední podniky, které se mnohdy specializují na výrobu technologicky náročných strojů a zařízení. Neopustili zde ale ani zemědělství a jednoznačně se soustřeďují na místní speciality z masa a mléka. Farmy jsou takřka výhradně rodinnými podniky. Celou jednu čtvrtinu obyvatelstva pak zaměstnává turistický ruch. Výborná kombinace, jak udržet tradice a přesto uspět v konkurenci se světem.