David Petraeus

David Petraeus Zdroj: Reuters

Bývalý šéf CIA Petraeus dával milence tajné informace. Dostal jen podmínku a pokutu

Aféry ohledně nejvyšších činitelů a zpravodajských se nedotýkají jen nebohé České republiky. Teď bývalý šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) a bývalý vysoký armádní představitel David Petraeus dostal u soudu za neoprávněné nakládání s tajnými informacemi dvouletou podmínku. K tomu navíc pokutu 100 000 dolarů.

Petraeus měl ještě štěstí, mohl dostat až rok ve vězení, ale dohodl se s obžalobou. Přiznal se, že v jednom případě neoprávněně nakládal s tajným materiálem, takže díky tomu nemusel absolvovat proces, kde by vyšly najevo nemilé podrobnosti jeho milostné aféry. Přístup k tajným informacím totiž generál poskytl své tehdejší milence.

Dnes dvaašedesátiletý generál Petraeus, který sloužil v Iráku i Afghánistánu, musel v roce 2012 ukončit svou kariéru poté, co vyšel na světlo jeho vztah s novinářkou Paulou Broadwellovou.

Pořád kolem dokola

Je to ale v dějinách pořád to samé. Vysoce postavení muži dělají kvůli ženám hlouposti, které je mohou stát místo. Takový princ Charles je na tom lépe, protože korunní princ je prostě korunní princ a nějaká milenka po staletí zkušenosti s princi a králi nehraje takovou roli. Prostě se to spíše čeká.

Demokratičtí politici jsou na tom hůř, i když, jak známo, Italové, Francouzi a Češi z toho nedělají takový problém. Problém nastává tam, kde politik kvůli svým pletkám začne lhát.

Potíž amerického exprezidenta Billa Clintona byla mnohem méně v tom, co dělal se slečnou Lewinskou, jako spíše v tom, že o svých intimních počinech lhal pod přísahou. To měl skutečně nahnuté. Protože jak potom mohou občané vědět, že nelže třeba v tom, co se týká státu. A jak jsou v něčem tajné služby, je to vůbec zlé. Jak můžeme vědět, že cizí tajné službě by nestačilo zvolit dostatečně pohlednou agentku, aby nedosáhla svého? Podle zkušeností z dějin by to dost často stačilo.

Demokracie má problém v tom, že podobná selhání šéfů vychází najevo, takže sám demokratický systém vypadá jako slabý a prohnilý. Jenomže není. Odhalení selhání není slabost. Totalitní režimy jsou prolezlé korupcí, násilím, hloupostí, vydíráním, ale mnoho se neděje, pokud nějaká mocenská klika nepotřebuje použít skandalizující materiály na své protivníky z kliky jiné. To rozhodně není ideál společnosti.

Někdo se zeptá, a co Snowden, bývalý zaměstnanec Národní bezpečnostní agentury a CIA, co se přičinil o masivní únik informací? Chudák, bude mu odpuštěno? Asi sotva. Lituje snad něčeho? A co, v Rusku mu jistě nebude zle. Možná je tam trochu zima, ale co se dá dělat. Člověk nemůže mít všechno. Navíc u něj se zdá, že jeho pohnutky byly daleko nebezpečnější než nějaká milenka.