Hana Humpálová a Antonie Chrástecká se po dvou letech věznění v Pákistánu vrátily ke svým rodinám do Česka

Hana Humpálová a Antonie Chrástecká se po dvou letech věznění v Pákistánu vrátily ke svým rodinám do Česka Zdroj: ČTK

Osvobozené Češky jsou vyčerpané, ale šťastné: Radují se z úsměvů, těší se na nový život

Češky Hana Humpálová a Antonie Chrástecká unesené v roce 2013 v Pákistánu v rozhovoru s tureckou agenturou Anadolu po svém propuštění potvrdily, že dodnes neví, jaká skupina stojí za jejich únosem a únosci se jim prý nikdy nepředstavili. Nejhorší prý byl začátek zajetí, kdy si musely zvyknout na náhlou změnu a svých únosců se bály. Nyní se prý těší na nový život a radují se i z obyčejných věcí, jako jsou slunce a úsměvy lidí. 

Anadolu uvedla, že ženy, jejichž propuštění zprostředkovala turecká humanitární organizace IHH, v pátek překročily turecké hranice. Premiér Bohuslav Sobotka dnes potvrdil, že ženy se dnes ráno vrátily do Česka a nyní už jsou u svých rodin. Podle informací některých médií jsou nyní v nemocnici.

Humpálová v rozhovoru nejdřív vylíčila samotný únos, který se odehrál na cestě z Taftanu, města na hranici Íránu a Pákistánu. "Byly jsme v autobuse. Nějaká skupina mužů autobus zastavila a nařídila nám, abychom šly s nimi, daly jsme jim pasy a všechny naše věci," říká žena v agenturním videu.

"Vlastně o nich nic nevíme. Doteď se nám nepředstavili. Nevíme jméno té skupiny, nevíme ani nic o nich, nic nám nevysvětlili," dodala Humpálová. Nejhorší podle ní byl pro obě právě začátek zajetí, "protože to byla velká změna a my jsme se jich opravdu bály". Žena tvrdí, že poprvé viděla zbraň a "lidi, kteří vypadali, že umí zbraně používat".

Po propuštění se obě ženy především těšily na setkání se svými rodinami, o kterých dosud nic nevěděly. "Chci je vidět zdravé a usměvavé, i když budou možná brečet," řekla Humpálová.

Chrástecká připustila, že je nervózní a unavená, ale velmi šťastná. "Jsem tak šťastná, protože jsem na to čekala dva roky. Dva roky. V jednom pokoji jsem čekala na setkání se svou rodinou," řekla Chrástecká. "Nemůžu tomu uvěřit. Nechci jít spát, protože se trochu bojím, že se probudím a zjistím, že naše svoboda byl jen sen," prohlásila.

Humpálová měla po propuštění pocit, jako by viděla nový svět a nový život. "A doufáte, že můžete začít žít jiný život. Když jsem například poprvé viděla slunce nebo když jsem viděla, jak se na mě někdo usmívá, byla to tak jednoduchá věc, kterou tam ale normálně neuvidíte. Cítím se velmi netrpělivá," líčila Humpálová.

Češky byly uneseny v jihozápadní pákistánské provincii Balúčistán v březnu 2013. Přijely do Pákistánu ze sousedního Íránu jako turistky. Cílem jejich cesty byla Indie.

Propuštění žen zprostředkovala turecká humanitární organizace IHH, podle zpravodajské agentury Anadolu v pátek překročily turecké hranice. Ministr vnitra Milan Chovanec naznačil, že Česká republika za ženy neplatila výkupné.