Přemety lásky a nenávisti, to jsou kvůli Obamovi vztahy USA-Izrael

Přemety lásky a nenávisti, to jsou kvůli Obamovi vztahy USA-Izrael Zdroj: Ľubomír Kotrha

Obama: Nejde o to, že bych se měl s Netanjahuem vzít za ruce a společně si zazpívat

Barack Obama v úterý prohlásil, že rozpory, které má s izraelským premiérem Benjamnem Netanjahuem ohledně palestinsko-izraelského konfliktu nejsou osobní, ale týkají se základní politiky při řešení problémů na Blízkém východě.

Obamovi se především nelíbí, že Netanjahu před volbami prohlásil, že palestinský stát nebude, míněno v době, kdy on bude ve funkci. Řešení dvou států je přitom základ americké politiky. Proto také začal Obama mluvit o přehodnocení americké podpory Izraeli. Mezi oběma zeměmi je tradiční pouto a USA podporují izraelskou obranu miliardovými částkami. Prezident řekl, že nejde o vztah mezi dvěma lídry. Na tiskové konferenci to charakterizoval tak, že jeho vztah s Netanjahuem je „very businesslike“.

"To nemůžeme zredukovat na to, že se všichni vezmeme za ruce a řekneme si, že si zazpíváme ‚Kumbaya‘. Jedná se o to přijít na to, jak se dostaneme přes politický zádrhel, který má velké důsledky pro obě země a pro region.“

Vztahy mezi Obamou a Netanjahuem nezlepšuje ani rozdílný postoj k dohodě s Íránem. Netanjahu si myslí, že chystaná dohoda je špatná a že by bylo lepší, kdyby nebyla žádná. Američané by zase rádi měli aspoň nějakou dohodu hotovou už teď na jaře. Je fakt, že zdrženlivá je v této věci i Francie.

Jde o bezpečnost

Základem problému je odlišná filozofie přístupu. Izrael se necítí bezpečně a to ani ohledně Palestinců, ani Íránu. Obama by zase měl na kontě rád aspoň jeden zahraničněpolitický úspěch, protože zatím se mu nepovedlo nic. Arabské jaro skončilo jako krvavá historie, Islámský stát e rozbujel, aniž si toho Obama nějak všimnul, vojáky z Iráku a Afghánistánu stáhnul, aniž to něco zlepšilo. Restart s Ruskem skončil další studenou válkou. Aspoň ten Írán a Palestina, kdyby je tak šlo před historií nějak kladně zaznamenat. Izrael zatím znovu zvolil Netanjahua. To i přesto, že jeho političtí soupeři postavili kampaň i na zdůrazňování sociálních otázek, které zemi reálně trápí, především jsou to velké problémy s dostupností a cenami bydlení. Přesto dali Izraelci zase jednou přednost bezpečnosti.

A teď do tunelů

Izraelská armáda si zřejmě nedělá velké iluze. Jak píše The Jerusalem Post, teď vojáci trénují nové postupy, jak bojovat v tunelech, které Palestinci tak pilně hloubí z Gazy ovládané Hamasem na izraelské území. Izraelská armáda je připraven na možnost, že v případě příští operace by se část bojů mohla odehrávat uvnitř tunelů samotných. Podle pondělní informace armádního rádia trénink elitních jednotek projde evolucí, aby jednotky připravil na boj v tunelech. To předpokládá jiný výcvik a také jinou výbavu, což všechno bude stát stovky milionů šekelů. Na tréninkových základnách budou vybudovány nové infrastruktury. Elitní jednotky jsou již nyní školeny v simulovaných tunelech, které armáda postavila z dosavadního armádního rozpočtu.

Zatím to nevypadá na nějaký velký mír a vztahy na Blízkém východě zřejmě ještě dlouho nebudou ani „businesslike“. Obama na tom zřejmě nic nezmění.