Airbus A320

Airbus A320 Zdroj: profimedia.cz

Byla objevena černá skříňka německého Airbusu, který havaroval ve francouzských Alpách

Nehodu německého letadla ve francouzských Alpách nepřežil nikdo ze 150 lidí na palubě, potvrdily francouzské úřady. Podle policie potrvá řadu dní, než budou nalezeny všechny oběti. Objevena byla již jedna z černých skříněk letadla, které mají poskytnout podrobná data z letu. 

Na internetu se objevují první snímky trosek. Známá už je totožnost jedné z obětí leteckého neštěstí. Düsseldorfská Německá porýnská opera ve svém prohlášení oznámila, že na palubě byl i její 54letý basbarytonový pěvec Oleg Bryjak, který v minulosti hostoval i na českých operních scénách.

"Nikdo nepřežil," oznámil francouzský státní tajemník pro dopravu Alain Vidalies. Těla obětí a trosky stroje jsou podle záběrů postupně zveřejňovaných francouzskými médii rozesety v těžkém horském terénu. Je z nich patrné, že se letoun rozbil na malé kusy.

"Hrůza. Letadlo je úplně zničeno. Smutek. Strašné výjevy v této horské krajině. Nezbylo nic, jen trosky a těla," napsal na Twitteru poslanec Christophe Castaner, který letěl vrtulníkem nad místem neštěstí spolu s ministrem vnitra Bernardem Cazeneuvem.

Ten informoval o nálezu jedné z černých skříněk několik hodin po nehodě. Její data budou co nejdříve zanalyzována, aby mohlo vyšetřování rychle pokročit kupředu, řekl Cazeneuve novinářům.

Zasahující záchranné čety nejprve budou sbírat těla mrtvých a pak trosky letounu. V oblasti operuje 300 policistů a přes 360 požárníků. Nad ní přelétává desítka vrtulníků.

Totožnost nejméně jedné z obětí je už veřejně známá. Je jí düsseldorfský operní pěvec Oleg Bryjak, potvrdila jeho domovská scéna. Bryjak v minulosti hostoval například v pražském Národním divadle nebo v Národním divadle Moravskoslezském.

Bryjak se vracel z vystoupení v barcelonském divadle Gran Teatre del Liceu, kde se představil v roli Albericha z opery Siegfried Richarda Wagnera. Düsseldorfská opera byla jeho domovskou scénou od sezony 1996/1997.

"V Olegovi Bryjakovi jsme přišli o úžasného interpreta a úžasného člověka. Jsme šokováni," prohlásil dnes šéf düsseldorfské opery Christoph Meyer.

O příčinách neštěstí se zatím nikdo moc neodvažuje spekulovat. Francouzský premiér Manuel Valls řekl v parlamentu, který věnoval obětem neštěstí minutu ticha, že "v této chvíli nemůže být vyloučena žádná hypotéza".

Stroj po vzletu z Barcelony v 10:01, tedy se zpožděním 26 minut, mířil k západním Alpám obloukem přes Středozemní moře. Do cíle měl dorazit v 11:55. Ztrácet výšku začal podle francouzských médií zhruba poté, co se dostal nad francouzské území. V 10:31 letadlo bylo západně od Toulonu ještě ve výšce 11.600 metrů, ale řízení letového provozu již s ním ztratilo rádiové spojení. O minutu později již letoun ztratil 300 metrů, v 10:35 bylo na 7600 metrech a v 10:40 na 2700 metrech. To už se nebezpečně přibližovalo horským hřebenům a pak narazilo do horského svahu. Letecká společnost Germanwings ztratila se strojem kontakt v 10:53.

Francouzské generální ředitelství pro civilní dopravu oznámilo, že místní oddělení řízení leteckého provozu vyhlásilo poplach v 10:47. Původně se tvrdilo, že to byla posádka stroje, která vyslala nouzový signál.

Podle místního vesničana, kterého cituje list Le Parisien, letoun klesal pozvolna. I když byl nezvykle nízko, nevyděsilo ho to, protože se z něho nekouřilo. Předpokládal, že se stroj opět zvedne.

Podle jiné svědkyně zaslechli místní obyvatelé při nárazu zahřmění, které jim připomnělo detonaci dynamitu při umělém vyvolávání laviny, i když o něco silnější. Že se stalo neštěstí, jim došlo podle sloupu kouře, vznášejícího se nad místem katastrofy.