Vladimir Putin a Dmitrij Medveděv

Vladimir Putin a Dmitrij Medveděv Zdroj: Profimedia.cz

Putin snížil sobě a ruskému premiérovi plat o deset procent

Ruský prezident Vladimir Putin si až do konce roku snížil plat o deset procent. Totéž se týká i premiéra a dalších čelných funkcionářů. Informovala o tom dnes agentura TASS, podle níž dekret o snížení platů, podepsaný Putinem, platí od 1. března do 31. prosince 2015.

Ruská ekonomika se dostala během loňského a počátkem letošního roku do vážných potíží v důsledku výrazného poklesu cen ropy a pod tlakem sankcí, které vůči Rusku přijaly západní země kvůli roli Moskvy v ukrajinské krizi. Kyjev a Západ Kreml obviňují z vojenské podpory proruských separatistů na východě Ukrajiny.

Snížení platů se kromě Putina a předsedy vlády Dmitrije Medveděva týká i generálního prokurátora Jurije Čajky a šéfa Vyšetřovacího výboru (ruské obdoby americké FBI) Alexandra Bastrykina. Stejné omezení mezd prezident nařídil také u "některých dalších vedoucích představitelů orgánů federální výkonné moci" i jiných "státních zaměstnanců".

Putin loni v dubnu sobě a Medveděvovi plat více než zdvojnásobil. Učinil tak několik dní poté, co média informovala o příjmech státních činitelů za rok 2013. Šéf Kremlu byl na seznamu na jedné z posledních příček.

Loňský prezidentský dekret informaci o novém Putinově platu neobsahoval, uvedl jen, že měsíční plat hlavy státu a premiéra se zvyšuje 2,65krát. List Vedomosti tehdy vypočítal, že plat obou politiků se bude po zvýšení pohybovat kolem 570.000 rublů měsíčně (kolem 238.000 Kč). Do té doby činil 215.000 rublů.