Benjamin Netanjahu

Benjamin Netanjahu Zdroj: Profimedia.cz

Média a politici dělají cirkus kvůli cestě Netanjahua do USA, Američané ale Izrael podporují

Už několik týdnů se hovoří o zhoršení americko-izraelských vztahů. Důvod? Izraelský premiér Benjamin Netanjahu si „dovolil“ kritizovat americkou vládu za to, že „vzdala snahy zastavit Írán v pokusu sestrojit jadernou bombu“. Průzkum washingtonského think tanku Pew Research Center ale ukázal, že Američané spíše stojí na straně Netanjahua a Izraele.


Podle průzkumu 38 procent Američanů Netanjahua podporuje, 35 procent lidí nemá na problémy ve vztazích Izraele a USA žádný vyhraněný názor a 27 procentům se postoje premiéra židovského státu nelíbí. Navíc téměř polovina Američanů podporuje Stát Izrael jako takový. Jen čtvrtina lidí se proti němu vymezuje negativně.

Americký ministr zahraničí John Kerry přitom tento týden odmítl názory izraelského předsedy vlády. Prezident Barack Obama dal podle něj během posledního kola rozhovorů v Ženevě jasně najevo, že cílem jeho politiky je nedovolit Íránu jaderné zbraně získat. Kerry prohlásil, že se Natanjahu ohledně íránských jaderných rozhovorů mýlí.

Netanjahu pronese příští týden projev v americkém Kongresu, kam jej pozvali američtí republikáni. Mnozí zákonodárci Obamovy Demokratické strany ho budou ale bojkotovat. Při cestě do Washingtonu se izraelský premiér kromě jiných setká i s prezidentem Milošem Zemanem, který tam vystoupí s projevem v rámci zasedání proizraelské vlivové skupiny AIPAC.