Od roku 2013 už Adriana Krnáčová vaří výhradně s Andrejem Babišem

Od roku 2013 už Adriana Krnáčová vaří výhradně s Andrejem Babišem Zdroj: Michal Šula / Mafra / Profimedia.cz

Problematická minulost současné pražské primátorky Krnáčové

Zklamání v přímém přenosu. Takhle příkře dnes hodnotí politickou dráhu nové primátorky Prahy, Adriany Krnáčové, její bývalí kolegové z protikorupčních iniciativ. Stala se zřejmě jen marketingovou loutkou Andreje Babiše. Ovšem ani její minulost bojovnice proti korupci není úplně bez poskvrny. Jak se nás snaží přesvědčit marketingoví experti velkého gurua Andreje.

V roce 2007 například vyplula na povrch kauza, že v Transparency International došlo k machinacím s veřejnými penězi při pořádání protikorupční konference v roce 2001, na kterou poskytl třicetimiliónovou půjčku stát. Respektive, vláda Miloše Zemana poskytla nejdřív půjčku. Později se z půjčky v rozporu s legislativou stala dotace. Z třiceti miliónů neziskovka vrátila pouze čtrnáct miliónů, tehdejší ředitel Michal Burian k tomu ještě měl přihrávat subdodávky spřízněné firmě. Podaná trestní oznámení nakonec policie sice odložila, přesto pachuť zůstala. Zejména proto, že ředitelka Adriana Krnáčová před médii kličkovala a snažila se celou věc zamést. „Tehdy ještě lidi věřili, že něco jako etika v politice existuje, a korupci vnímali jako ojedinělý jev,“ říká k tomu dnes marketingový specialista a pedagog Zdeněk Fekar, jenž tehdy sepsal Analýzu komunikace neprůhledného financování Transparency International. „Už tehdy z jednání Krnáčové bylo jasné, že není moc zásadová, ale spíš účel světí prostředky,“ myslí si Zdeněk Fekar.

Dnešní ředitel Transparency International David Ondračka to omlouvá a vysvětluje, že tehdy byli začínající a malá neziskovka, na niž byla tak monstrózní akce prostě moc. „Trvalo to týden, přijelo sem třináct set delegátů z celého světa, zahajoval to prezident Havel, projev tam měl premiér Zeman. Dalo by se to srovnat s jednáním Mezinárodního měnového fondu a to stálo stovky miliónů korun,“ říká Ondračka. Nicméně, z půjčených třiceti miliónů vrátila neziskovka jen necelou polovinu.

Co se týče politické a podnikatelské kariéry, na ministerstvu vnitra jako náměstkyně pro veřejnou správu neprosadila zákon o registru smluv tak, jak jej navrhovaly protikorupční iniciativy. Při svém podnikání se pohybovala v podnikatelském okolí politického lobbisty Iva Rittiga.

Obálka 08Obálka 08|ReflexVíce se dočtete v novém vydání časopisu Reflex, jež vychází ve čtvrtek 19. února.