Fidel Castro

Fidel Castro Zdroj: Profimedia

Na sociálních sítích se spekuluje o smrti Fidela Castra. Kuba je dosud nepopřela

Na internetu se od čtvrtka šíří spekulace, že někdejší kubánský vůdce Fidel Castro zemřel, Kuba je ale dosud nevyvrátila. Některá média také informovala o tom, že Havana na dnešek svolala mimořádnou tiskovou konferenci. Kubánské ministerstvo zahraničí podle portálu n24.de ale tvrdí, že se žádná konference konat nebude a že na ni úřady v Havaně žádné pozvánky neposílaly. Fámy o Castrově smrti se objevují několikrát do roka, nyní je však mohla podle webu dailymail.co.uk podpořit zpráva o úmrtí syna keňského expremiéra, který byl po kubánském vůdci pojmenován.

Někteří kubánští emigranti v USA, kteří se snaží ze zdrojů přímo na ostrově ověřit skutečný zdravotní stav Fidela Castra, podle agentury EFE tvrdí, že se kvůli spekulacím "šíří ve vojenských kruzích napětí".

Média také informovala o tom, že Havana na dnešek svolala kubánské a zahraniční novináře na mimořádnou tiskovou konferenci, která by mohla o stavu staršího bratra současného kubánského vůdce Raúla Castra prozradit více. Tiskový odbor kubánského ministerstva zahraničí ale ohlásil, že tisková konference se konat nebude a že úřady na ni ani dříve oficiálně neupozorňovaly. Server 20minutes.fr k tomu poznamenal, že kubánské dementi pochybnosti o Fidelově zdravotním stavu nevyvrátilo.

Spekulace o Castrově úmrtí se neobjevují poprvé, nyní jim však podle EFE dodává na vážnosti fakt, že se osmaosmdesátiletý někdejší vůdce již rok neobjevil na veřejnosti. Zcela bez komentáře ponechal i nedávné historické sblížení své země s dlouhodobě znepřátelenými Spojenými státy či návrat trojice kubánských vězňů z USA, za nějž se před lety národu osobně zaručil.

Na možné Castrovo úmrtí ukazovaly podle opozičního webového deníku Diario de Cuba rovněž aktivity okolo hřbitova Santa Ifigenia v Santiagu de Cuba, kde by měly v budoucnu spočinout revolucionářovy ostatky. Do jeho části mají v současnosti Kubánci zákaz vstupu a v okolních ulicích probíhají velké opravy.

Podle portálu dailymail.co.uk mohla k šířením spekulací o Fidelově smrti pomoci i zpráva o úmrtí syna někdejšího keňského premiéra Railiho Odingy, jenž se jmenoval Fidel Castro Odinga. Fidel Odinga, který dostal jméno po kubánském vůdci, zemřel za nevyjasněných okolností 4. ledna.

Ke zvěstem o Castrově skonu přispěla i zpráva o tom, že venezuelský prezident Nicolás Maduro přicestoval na nečekanou návštěvu Kuby.

Castro předal moc bratrovi v roce 2008 poté, co o dva roky dříve onemocněl. V kubánském politickém dění se ale až do loňska snažil být přítomný, ačkoli byl na veřejnosti vídán či slýchán jen zřídka. Naposledy se objevil před rokem 8. ledna, kdy se zúčastnil otevření jedné umělecké galerie v Havaně. Vypadal, že jeho zdraví je velmi chatrné, byl shrbený a při chůzi se opíral o hůl.