Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: Štěpán Mareš

Zeman pojede v květnu do Moskvy, potká tam i Kim Čong-una? Toho pozval Putin také

Prezident Miloš Zeman letos nejméně jednou navštíví Rusko. V květnu pojede do Moskvy na oslavy výročí konce 2. světové války. Dostal také od Vladimira Putina podle médií pozvání k bilaterální návštěvě Ruska, která by se mohla uskutečnit na podzim. Toto pozvání prý ale zatím nepřijal.

Zeman, který je svými kritiky pranýřován za vstřícný postoj k režimu Vladimira Putina mimo jiné v souvislosti s konfliktem na Ukrajině, se chce zúčastnit v Rusku oslav Dne vítězství, na které byl pozván spolu s dalšími státníky.

"Pan prezident obdržel pozvánku na oslavy, které se konají 9. května 2015 v Moskvě. Pan prezident toto pozvání přijal, stejně jako tomu bylo loni u příležitosti oslav vylodění v Normandii," uvedl mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Na oslavy pozval Putin kolem 70 světových politiků. Kromě jiných i severokorejského diktátora Kim Čong-una. Před deseti lety se podobných oslav zúčastnilo 35 prezidentů a premiérů.

Zemanova účast v Moskvě bude zajímavá i tím, že jako jeden z mála evropských politiků pochybuje o účinnosti ekonomických sankcí EU vůči Rusku za jeho anexi Krymu. Zpochybňuje rovněž přítomnost ruských vojáků na východní Ukrajině. Prezident svůj postoj obhajoval tím, že mu jde o ochranu zájmů českých exportérů a investorů v Rusku.