Marta Semelová

Marta Semelová Zdroj: Profimedia.cz

Komunistka Semelová nebude za své výroky o Horákové a Varšavské smlouvě stíhána

Policie ve středu odložila případ poslankyně Marty Semelové (KSČM), která tak nebude stíhána za své kontroverzní výroky k událostem, jako byla vražda Milady Horákové či invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968. Informaci České televize dnes ČTK potvrdil mluvčí jihomoravské policie Pavel Šváb.

Šváb doplnil, že k výrokům se vyjádřil znalec na extremismus. Z jeho vyjádření nevyplývá, že by Semelová porušila zákon.

Semelové hrozilo za podporu hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka až deset let vězení. "Někdy se v těchto případech prokazuje porušení zákona poměrně obtížně," řekl ČTK k případu žalobce Jan Petrásek.

Městské státní zastupitelství v Brně přijalo před několika měsíci na poslankyni Semelovou dvě trestní oznámení, a to od starosty městské části Brno-Starý Lískovec Vladana Krásného (ODS) a od Dušana Makovského z iniciativy ProtiAlt. Nelíbily se jim výroky poslankyně v pořadu ČT24 Hyde Park k procesu s političkou Miladou Horákovou či k okupaci Československa v roce 1968.

Semelová pochybovala, že přiznání Horákové ve vykonstruovaném procesu byla vynucená. Horáková, účastnice protinacistického odboje a členka národních socialistů, byla v komunistickém politickém procesu odsouzena k trestu smrti a popravena. Od názorů Semelové se následně distancovali další členové KSČM.