Island teď potrestal šéfa jedné ze tří největších bank na Islandu

Island teď potrestal šéfa jedné ze tří největších bank na Islandu Zdroj: profimedia.cz

Bezprecedentní trest: Island poslal do vězení za krizi dalšího šéfa velké banky

V mnoha zemích se v minulých letech rozloučili s mnoha šéfy nejrůznějších bank v důsledku finanční a ekonomické krize. Bankéři si totiž často počínali zcela nezodpovědně. Ovšem na Islandu šli o hodně dál – poslali do vězení „viníky“ krize a těmi byli prý právě bankéři. Informovala o tom světová média.

Island teď potrestal šéfa jedné ze tří největších bank na Islandu, Landsbanki, která byla velkou měrou zodpovědná za finanční krizi na ostrově. Skandinávská země se tak stala jedinou zemí, která aktivně obvinila a odsoudila šéfy velkých bank, kvůli kterým se dostala do krize. V USA za podobnou věc šel do vězení pouze jediný bankéř – top manažer banky Credit Suisse.

Podle novin Nordic Correspondent byl Sigurjon Arnason, bývalý šéf Landbanski, odsouzen k 12 měsícům vězení za manipulování s cenou akcií. Natvrdo si odsedí ale pouze tři měsíce – zbylých 9 měsíců bude v podmínce. Připojí se tak k dalším dvěma top manažerům Landsbanki, kteří již byli odsouzeni.

Tresty dostali také šéfové dalších dvou velkých bank – Larus Welding (Glitnir) a Hreidar Mar Sigurdsson (Kaputhing).

Tři největší banky na Islandu se zhroutily na podzim roku 2008, kdy vyšlo najevo, že poskytovaly ničím nekryté půjčky, za které místní podnikatelé nakoupili aktiva v hodnotě desetinásobku islandského HDP. Island je tak jedinou západní zemí, která potrestala vedení svých bank – věc, která je jinak bezprecedentní.