Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ČTK

Z Ruska na východ Ukrajiny přejela kolona s tanky, hlásí Kyjev

Hranici mezi Ruskem a východní Ukrajinou přejela ve čtvrtek kolona se 32 tanky, 16 houfnicovými systémy a třiceti nákladními vozy s municí a bojovníky. Podle agentury Reuters to dnes uvedla ukrajinská armáda.

"Rozmísťování vojenského vybavení a ruských žoldáků na frontových liniích pokračuje," řekl ukrajinský armádní mluvčí Andrij Lysenko. Ten dnes podle agentury AFP také uvedl, že navzdory klidu zbraní boje na východě země pokračují a že za posledních 24 hodin padlo pět ukrajinských vojáků a dalších 16 utrpělo zranění.

Už ve čtvrtek Kanada vyzvala Rusko, aby se vyvarovalo provokací a dodržovalo dohodu z Minsku, která má pomoci stabilizovat situaci na východní Ukrajině, kde jsou rozsáhlé oblasti pod kontrolou proruských rebelů. Kanada v této souvislosti uvedla, že je znepokojena zprávami o pohybu ruských vojsk v blízkosti ukrajinských hranic. Proti kanadskému prohlášení se dnes ohradilo ruské ministerstvo obrany s tím, že Ottawa reagovala na nepodložené zprávy.

Na východě Ukrajiny platí na základě dohody z Minsku klid zbraní, který je ale neustále porušován. Z bojových operací se armáda i rebelové navzájem obviňují.