Donbas volí vedení - ilustrační foto

Donbas volí vedení - ilustrační foto Zdroj: ČTK

Donbas volí vedení, dohlíží na ně i dva kontroverzní Češi

Na východě Ukrajiny,  v oblasti, kde operují separatisté sympatizující s Ruskem, se konají tento víkend volby do vedení takzvaných povstaleckých republik. Volby provází česká kuriozita: jako pozorovatel je u nich přítomen mimo jiné i muž, který byl členem pozorovací komise Slobodana Miloševiće nebo Alexandra Lukašenka.

Informaci o Jaroslavu Doubravovi přinesl server iDnes.cz. Doubrava pro zmíněný server v rozhovoru uvádí, že až na jeden drobný incident probíhalo vše bez sebemenších problémů. Uvedl, že o volby je velký zájem, lidé na ně údajně stojí fronty. Doubrava také uvedl, že vlastně neví, na čí pozvání se jako pozorovatel voleb účastní, nemůže tedy ani uvést, kdo přesně hradil letenku.

Další z pozorovatelů je teprve dvaadvacetiletý Ladislav Zemánek. Ten ve svém mládí miloval starý Egypt, nyní studuje na Univerzitě Karlově obor filosofie. Známý je především svým myšlenkovým spřízněním se snad nejznámějším českým antisemitou Adamem B. Bartošem. Dříve se Zemánek hlásil i ke komunistickému manifestu.

Podle dosud neověřených informací se na Ukrajině nyní nachází v roli pozorovatele i vnučka Benita Mussoliniho, Alessandra Mussolini.

Podle informací ČTK se hlasování odehrává v relativním klidu, i když před otevřením volebních místností se v regionu ozývala palba z děl. Podle ukrajinské armády zahynuli tři její vojáci. Hlasování přilákalo mnoho lidí, v takzvané Luhanské lidové republice podle tamní volební komise za první čtyři hodiny odevzdalo hlas 18 procent voličů. Ukrajinská tajná služba SBU oznámila, že v souvislosti s hlasováním, které se koná přes odpor Kyjeva, zahájila vyšetřování. Podle ní by mohlo jít o pokus o převrat. Lidé stojí na Donbasu v mrazivých teplotách před volebními místnostmi fronty. "Jsme občané Doněcku a nechceme žít pod kyjevskou vládou, která se k nám otočila zády," řekl agentuře Reuters osmapadesátiletý Sergej Kovalenko, který přišel odevzdat svůj hlas. Lidé k volebním místnostem přinášeli mrkev, brambory a zelí a prodávali je tam za symbolickou cenu lidem, kteří stáli ve frontě. V Doněcku před jednou z volebních místností z reproduktorů zněla sovětská hudba.

Proruští separatisté v obsazené části Luhanské a Doněcké oblasti uspořádali volby šéfů samozvaných lidových republik a jejich parlamentů navzdory důraznému nesouhlasu Kyjeva. A to týden po ukrajinských parlamentních volbách, které naopak bojkotovali. Jako nelegitimní hlasování označila OSN, Spojené státy, Francie či Německo, podle nichž jde o jasné porušení mírové dohody z Minsku, kterou povstalci s ukrajinským vedením uzavřeli začátkem září. Moskva naopak volby podporuje. 

Dnes ráno se na východě Ukrajiny otevřelo na 400 volebních místností, které bedlivě hlídají ozbrojení povstalci. Podle agentury DPA se ale na několika místech lidé kvůli bojům mezi ukrajinskými jednotkami a separatisty k urnám nedostali. Vedení samozvané Luhanské lidové republiky oznámilo, že tam, kde lidé z různých důvodů volit nemohli nebo tam, kde došlo k jakýmkoli zádrhelům, se volby prodlouží o dvě hodiny. Lidé tedy budou moci odevzdávat hlasy až do 22:00 místního času (20:00 SEČ).

Ukrajinská tajná služba dnes oznámila, že v souvislosti s hlasováním zahájila vyšetřování. Podle ní by mohlo představovat porušení zákona, který zapovídá "aktivity směřující k násilné změně nebo svržení ústavního pořádku či převzetí vlády". Vůdce samozvané doněcké republiky na to kontroval oznámením, že pokud bude SBU vyšetřovat možný převrat, měla by sama čelit vyšetřování pro podezření ze spáchání genocidy kvůli údajným útokům ukrajinské armády na civilisty.

Mluvčí ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany Andrij Lysenko dnes rovněž odsoudil, že na východě Ukrajiny podle něj operují ruské jednotky s těžkými zbraněmi. Několik hodin před hlasováním se v oblasti odehrálo jedno z nejhorších dělostřeleckých ostřelování za poslední týdny. Povstalci tvrdí, že děla bylo slyšet na severu Doněcka i během hlasování. Ukrajinská armáda uvedla, že během posledních 24 hodin v regionu padli tři její vojáci, z toho dva při explozi na kontrolním stanovišti u přístavu Mariupol, který kontroluje Kyjev.

Předpokládá se, že volby budou poměrně chaotické, a to zejména vzhledem k pokračujícím přestřelkám mezi povstalci a armádou, sporům mezi jednotlivými vzbouřeneckými skupinami a hlavně kvůli velkým přesunům obyvatelstva způsobeným válkou. Kvůli tomu se přesně neví, kolik lidí je oprávněno volit a kde se nyní nacházejí. Volby v Donbasu podle agentury AP také bojkotují mezinárodní pozorovatelé. Na místo dorazilo jen několik desítek zástupců Ruska, nejrůznějších separatistických regionů Evropy či okrajových evropských politických stran.

Kreml tvrdí, že dnešní volby v oblastech obsazených separatisty potvrdí legitimitu povstaleckých správních struktur, a posílí tak postavení rebelů v jakýchkoli příštích jednáních s Kyjevem. Hlasování podle všeho posílí pozici současných povstaleckých lídrů - samozvaného doněckého premiéra Alexandra Zacharčenka a šéfa samozvané Luhanské lidové republiky Igora Plotnického.