Sbližování balkánských zemí s EU posvětila Visegradská čtyřka

Sbližování balkánských zemí s EU posvětila Visegradská čtyřka Zdroj: Profimedia.cz

Sbližování balkánských zemí s EU posvětila Visegradská čtyřka

Země západního Balkánu potřebují evropskou perspektivu a státy visegrádské čtyřky (V4) podporují jejich sbližování s EU. Řekl to novinářům šéf slovenské diplomacie Miroslav Lajčák po schůzce s kolegy z ČR, Polska, Maďarska a šesti balkánských států v Bratislavě.

„Evropská perspektiva pro země západního Balkánu je jedinou smysluplnou perspektivou. Uděláme všechno pro to, aby tyto země vstoupily do Evropské unie co nejdříve po splnění všech potřebných kritérií,“ řekl Lajčák.

Překážkou v integračních snahách zmiňovaným států nejsou podle Lajčáka ani výroky nového šéfa Evropské komise Jeana-Claudea Junckera, že v příštích pěti letech k rozšíření EU nedojde. "Ani při nejlepší snaze není reálné, aby v průběhu nejbližších pěti let kterákoliv země regionu splnila všechna kritéria a úspěšně absolvovala i proces ratifikace v členských zemích," dodal. Země V4 jsou podle šéfa slovenské diplomacie připraveny podělit se s vlastními zkušenostmi z přístupového procesu do EU, jejímiž členy se ČR, Slovensko, Maďarsko a Polsko staly v květnu roku 2004.

Kromě zástupců zemí V4 se schůzky zúčastnili i představitelé Albánie, Bosny a Hercegoviny, Černé Hory, Makedonie, Srbska a Kosova a také nastupující vysoká představitelka Evropské unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Federica Mogheriniová a rakouský ministr zahraničí Sebastian Kurz.