Studenti, o svátcích si už nevyděláte. Navrhl to Senát, ten chce zavřít i obchody

Studenti, o svátcích si už nevyděláte. Navrhl to Senát, ten chce zavřít i obchody Zdroj: Profimedia.cz

ANDREA HOLOPOVÁ: Studenti, o svátcích si už nevyděláte. Navrhl to Senát, ten chce zavřít i obchody

Senát schválil zákon, podle kterého se zakazuje maloobchodní a velkoobchodní prodej o svátcích. Lidé už si o svátcích nenakoupí ani nepřivydělají. Senátoři možná chtěli zaměstnancům „dopřát“ volno, ale ve skutečnosti vezmou práci těm nejslabším zaměstnancům.

Na zákoně se v Senátu shodli lidovci, sociální demokraté i komunisté. Jedná se o senátní návrh zákona, proto o něm hlasoval Senát jako první a teprve bude jednat sněmovna. Pokud jej sněmovna schválí ještě letos, nenakoupíme si už ani 25. a 26. prosince. A 24. prosince budou muset obchody zavřít úderem poledne. Zavřeno bude muset být i 1. ledna. Výjimku budou mít malé obchůdky, benzínové pumpy, lékárny a prodejny na nádražích a letištích.

Je zvykem, že na svátky si rád vezme práci ten, kdo žije osaměle, nebo ten, komu se hodí příležitost vydělat si jednorázově. Třeba studenti. Ať už jde o práci za pokladnou nebo o doplňování zboží do regálů. Studenti přes týden chodí do školy, a tak si právě oni rádi přivydělávají o víkendech a o svátcích. S rodinou se vidí jindy, kdy potřebují.

Pokud si nikdo na svátky přivydělat nechce, tak holt zůstanou obchody zavřené, a žádný zákon na to potřeba není. Mnoho supermarketů na Štědrý den zavíralo v poledne i bez zákona. Stejně tak jich mnoho zavíralo na Štěpána, Boží Hod a na Nový rok. Proč to ale nařizovat zákonem těm, kteří chtějí pracovat a mít otevřeno?

Předkladatel zákona, František Bublan z ČSSD, tvrdí, že zákon bude mít příznivý sociální dopad, protože nyní trpí rodiny pracovníků v obchodě, že místo aby trávili čas s rodinou, tráví jej v obchodě nebo ve skladu. Jako by snad stát měl říkat rodinám, kdy se mají scházet. Je to přitom právě stát, který rodinu ničí tím, že za ni přebírá její roli. Je na rodině, aby se domluvila, kdy kdo bude pracovat a kdy kdo bude mít volno. Pan Bublan asi nebyl nikdy chudý. Kdyby byl, věděl by, že každá koruna navíc do rodinného rozpočtu je vítaná a rodina se samozřejmě dokáže sejít, když je to pro ni nejvýhodnější.

Zákon je prostě jen dalším zbytečným nařízením. Věc, která fungovala dobrovolně, najednou bude nařizovaná. Mnoha lidem, kteří pracovat a nakupovat o svátcích nechtějí, zákon nijak neuškodí ani neprospěje. Ale mnoha lidem vezme příležitost nakoupit si nebo si vydělat.

Stát zná jen nařizování a neuznává dobrovolnost… A to je velká škoda, protože tato politika má  nepříznivé dopady právě na ty nejchudší, které údajně chrání.