Počet nakažených ebolou už přesáhl deset tisíc

Počet nakažených ebolou už přesáhl deset tisíc Zdroj: ČTK

Počet nakažených ebolou už přesáhl deset tisíc

Počet případů nákazy ebolou překročil 10.000, nemoci dosud podlehlo 4922 infikovaných, z nichž takřka zemřeli v trojici nejpostiženějších zemích - v Guineji, Libérii a Sieře Leone. Aktuální bilanci dnes ohlásila Světová zdravotnická organizace (WHO). Dosud byl počet obětí zhruba o padesát lidí nižší.

V třech zemích, kde naplno propukla epidemie eboly, zemřelo 4912 lidí z 10.114 nakažených. Zbylé případy infekce a deset případů úmrtí připadají na dalších pět států. Nemoci podlehl například Liberijec, který přicestoval s nákazou do USA, či dvojice duchovních, které z Afriky evakuovalo Španělsko. Další Afričan zemřel v Německu, kam byl převezen na léčení.

Několik případů nákazy zaznamenala Nigérie se Senegalem, obě země již ale WHO oficiálně prohlásila za bezpečné, neboť se zde podařilo šíření nákazy zastavit. První případ naopak ohlásilo Mali, kam ze sousední Guineje přicestovala dvouletá holčička, která již nákaze podlehla. Několik případů nákazy se vyskytlo ve Spojených státech a Španělsku.

V současné době neexistují proti virovému onemocnění žádné schválené léky a vakcíny, několik slibných preparátů se ale zkouší. Dvě nadějné očkovací látky se testují v Evropě, Africe a v USA, výsledky mají být známé do prosince. WHO proto předpokládá, že do poloviny příštího roku by se do Afriky mohly dostat stovky tisíc vakcín proti ebole.