Irák odhalil plány útoků na metro ve Francii a Spojených státech

Irák odhalil plány útoků na metro ve Francii a Spojených státech Zdroj: ČTK

Irák odhalil plány útoků na metro v USA a ve Francii

Irácké bezpečnostní složky odhalily plán teroristických útoků na podzemní hromadnou dopravu ve Spojených státech a ve Francii. Jak dnes oznámil v New Yorku irácký premiér Hajdar Abádí, atentáty chystali příslušníci organizace Islámský stát (IS), proti kterému USA s Francií a řadou arabských zemí útočí na cíle v Iráku a Sýrii. Americké a francouzské úřady zatím Abádího informace nepotvrdily. 

Podle Abádího se Iráčané dostali k plánům po zadržení členů IS v Iráku. Dokumenty podle něj "vypadají důvěryhodně", uvedla agentura Reuters.

Mluvčí amerického ministerstva obrany John Kirby před dvěma dny při zahájení spojeneckých náletů na postavení islamistů v Sýrii oznámil, že útoky jsou vedeny, aby se předešlo plánovaným útokům v USA a jiných západních zemích. Letecké údery byly zaměřeny mimo jiné na málo známou skupinu Chorásán, v níž působí veteráni teroristické sítě Al-Káida.

Podle Kirbyho teroristé v Sýrii našli útočiště, kde chtěli provádět zkoušky výbušnin. Jejich cílem není bojovat proti syrskému vládnímu režimu, proti němuž pokračuje již tři roky povstání, ale Západ.