Nemocnice v Klatovech

Nemocnice v Klatovech Zdroj: ČTK

Nepříčetný lékař mučil v Klatovech děti. Nemocnici zřizuje kraj, který řídí ČSSD

Jiří Havránek byl od května 2012 do května 2013 primářem dětského oddělení v nemocnici v Klatovech. Je psychicky nemocný a v době svého působení v Klatovech sadistickými zákroky rozpíchal ruce a hlavy mnoha dětí a podával jim příliš vysoké dávky anestetik. Rozsáhle o šíleném případu informuje už dva dny deník Právo. Tuto nemocnici zřizuje Plzeňský kraj a ten řídí koalice ČSSD (ta má rozhodující slovo v Radě kraje) a KSČM. Tam hledejme i odpovědné osoby.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) například Právu řekl, že neumí vysvětlit, proč lékař trpící maniodepresívní psychózou mohl bez problémů až dodnes (naposledy v Rakovníku) pracovat s dětmi. Ale dodal, že „není prostě možné“, aby o problémech na dětském oddělení v Klatovech nikdo nevěděl. To má pravdu. Jenže…

Nemocnice tvrdí, že dlouho nic netušila. Například na svých stránkách má z prosince 2012 (tedy z doby, kdy Havránek prokazatelně svými postupy týral malé pacienty) dodnes text, v němž se například píše: „Dětské oddělení klatovské nemocnice navštívila odpoledne 12. prosince trojice hokejistů extraligového klubu HC Škoda Plzeň. Michal Dvořák, Jiří Hanzlík a Dan Růžička v doprovodu primáře oddělení Jiřího Havránka a radního Plzeňského kraje pro oblast zdravotnictví Václava Šimánka rozptýlili téměř dvacítku malých pacientů, kteří jsou hospitalizováni v nemocnici kvůli nemoci či úrazům, a popřáli jim brzké uzdravení. Zároveň rozdali fotografie s vlastními podpisy a dárky, jako jsou trika, čepice, ozdoby na vánoční stromeček, přívěsky a podobně. Rodiče a personál také pozvali na další utkání dobře rozjeté sezóny.“

Zřizovatelem nemocnice v Klatovech je Plzeňský kraj. Rada Plzeňského kraje má devět členů, z nichž je sedm za ČSSD a dva za KSČM. Hejtmanem je Václav Šlajs z ČSSD. Jeho předchůdcem byl dnešní ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD, jenž byl v čele kraje i v době, kdy působil lékař Havránek v Klatovech.

Za kraj zodpovídá za oblast zdravotnictví MUDr. Václav Šimánek, který je také z ČSSD. Ten v současnosti kandiduje v Plzni do Senátu.

Zástupci zřizovatele, tedy kraje, se ale nijak moc k tragickému případu v klatovské nemocnici nevyjadřují. Necítí žádnou odpovědnost?