Zdroj: Profimedia

Ve Švédsku budou volit: Poprvé míří do parlamentu čistě feministická strana

Jmenují se Feministická iniciativa, vznikly před devíti lety, mají od letošního roku první poslankyni s Evropském parlamentu a míří poprvé i do švédského zákonodárného sboru. Strana žen, která se vzepřela mužskému pohledu na svět. Tak hovoří průzkumy před volbami ve Švédsku, které se uskuteční příští týden. Informoval o tom web thelocal.se.

Feministky ovládly velmi úspěšně především sociální sítě, na kterých získaly obrovskou podporu a vysokou sledovanost. Švédské strany potřebují pro vstup do parlamentu (Riksdagu) zisk minimálně 4 procent hlasů a ty podle průzkumů Feministická iniciativa už může mít. Ženská strana v kampani požaduje především vyrovnání platů žen a mužů i větší boj proti domácímu násilí. Feministky také chtějí šestihodinovou pracovní dobu za den. Podporuje je například Benny Anderson (muž), člen bývalé proslavené skupiny ABBA.

K mimořádnému výsledku podle průzkumů směřují také švédští Zelení, odhady hovoří až o 11 procentech. A také různé podoby levicových stran. Vítězem by měla být sociální demokracie s 30 procenty.