Fidel Castro s Vladimirem Putinem

Fidel Castro s Vladimirem Putinem Zdroj: Reuters

Kubánský vůdce Fidel Castro říká, že NATO se chová jako hitlerovské jednotky SS

Velmi ostře se Fidel Castro, kubánský vůdce v důchodu, pustil do Severoatlantické aliance, jejímž členem je i Česká republika. Napsal, že NATO se chová jako jednotky SS Adolfa Hitlera. Castro tak učinil v pondělí v textu, který se objevil v kubánských médiích.

NATO se podle Castra stalo „symbolem imperialistické politiky a cynismu“. Kubánský vůdce také napsal, že Evropa jedná pod diktátem USA a že si vyrovnává účty s Ruskem a Čínou. „Mnozí lidé jsou překvapeni, když slyší výroky některých evropských představitelů NATO, ti mluví stylem nacistické SS,“ citovala agentura AFP Castra. „Adolf Hitler vstoupil do dějin říší založenou na chamtivosti a také agresivní a buržoazní vlády NATO jsou v Evropě terčem posměchu,“ napsal Castro.

Ten v roce 2006 ze zdravotních důvodů předal moc svému bratrovi Raúlovi.

Bude zajímavé sledovat, jak na podobné výroky kubánského vůdce zareaguje česká diplomacie. Náměstek ministra zahraničních věcí Petr Drulák totiž nedávno řekl, že země změní i politiku vůči Kubě a že česká diplomacie k ní bude vstřícnější. Stalo se tak v rámci jeho odklonu od takzvané „havlovské politiky“.