Muslimové se často zabíjejí i mezi sebou, extremisté jsou ale stále silnější. Snímek z pohřbu jednoho radikála v Iráku, kterého zabili jiní teroristé.

Muslimové se často zabíjejí i mezi sebou, extremisté jsou ale stále silnější. Snímek z pohřbu jednoho radikála v Iráku, kterého zabili jiní teroristé. Zdroj: Reuters

Teroristé z Iráku a Sýrie mohou zaútočit v Evropě do měsíce, varují tajné služby

Velká Británie připravuje několik významných bezpečnostních opatření, které mají eliminovat možnost teroristického útoku džihádistů z Iráku a Sýrie. Londýnská vláda se má k věci dnes podrobněji vyjádřit. Před možným útokem totiž varují zpravodajské služby různých zemí.

Například Saúdská Arábie tvrdí, že k teroristickému útoku v Evropě by mohlo dojít do měsíce. Podobnými informacemi disponuje britská rozvědka. Před několika týdny reagovalo mnoha omezeními na podobnou výstrahu Norsko. Některé další informace hovoří o monitorovaném pohybu džihádistů v Rakousku, tam využívají k transportu především letiště ve Vídni.

Británie se podle rozvědky může útoku obávat z toho důvodu, že pomáhá v boji proti Islámskému státu na severu Iráku. Největším problémem pro Evropu ovšem je, že v řadách islámských radikálů v Iráku a Sýrii bojuje i kolem 2000 až 5000 občanů starého kontinentu. Pocházejí zejména z řad muslimů v Británii, Norsku, Belgii, Francii, Bosně, Rakousku, ale někteří jsou například i z Polska. Zatím nebyl zaznamenán případ českého občana. Odhaduje se, že mezi extrémisty na Blízkém východě jsou zástupci až 20 evropských států.

Poměrně jednoduchý je například přechod džihádistů do Sýrie (a pak do Iráku) přes Turecko. Ankarská vláda podle všeho část rebelů podporuje a nechává proto přes hranici podobné lidi přecházet.

Někteří z nich se přitom opakovaně vracejí do zemí, odkud mají pasy. Dokázat jim totiž, že právě oni bojovali v řadách Islámského státu a dalších muslimských fundamentalistických organizací, je nesmírně těžké, ne-li nemožné. Jen vláda v Londýně ale odhaduje, že má na svém území 250 britských občanů, kteří v průběhu posledních dvou let bojovali v Sýrii.

Experti a politici se proto bojí, že muslimští radikálové by mohli spáchat atentáty ve své vlasti. Britové například chtějí zakázat některým lidem vstup na své území, i když to vyžaduje úpravu některých předpisů a zákonů.