WHO chce zakázat kouření e-cigaret v uzavřených veřejných prostorech.

WHO chce zakázat kouření e-cigaret v uzavřených veřejných prostorech. Zdroj: profimedia.cz

Světová zdravotnická organizace navrhuje zakázat e-cigarety v uzavřených prostorách

Světová zdravotnická organizace (WHO) dnes doporučila zákaz kouření elektronických cigaret ve veřejných uzavřených prostorách vzhledem k riziku, jaké e-cigarety představují pro pasivní kuřáky. Podle WHO by také měl být zaveden zákaz prodeje tohoto typu cigaret nezletilým. 

Světová zdravotnická organizace ve své dlouho očekávané zprávě o elektronických cigaretách rovněž vyzvala, aby se přestaly prodávat e-cigarety s příchutí ovoce, sladkostí a alkoholických nápojů, které lákají především mládež. Téměř ze všech veřejných míst by měly být odstraněny prodejní automaty s e-cigaretami, dodala WHO.

WHO dále žádá země, které ratifikovaly Rámcovou úmluvu o kontrole tabáku, aby zvážily omezení reklam, propagace a finanční podpory e-cigaret. Při propagaci elektronických cigaret by například jejich výrobci neměli mít dovoleno zdůrazňovat kladný vliv e-cigaret na lidské zdraví, neměli by tedy třeba tvrdit, že elektronické cigarety pomáhají lidem přestat kouřit. Takováto prohlášení musejí být nejprve "podložena přesvědčivými vědeckými důkazy", podotkla zmíněná organizace.

Elektronické cigarety musejí podléhat regulacím, aby "se minimalizovaly emise jedovatých látek", uvedla WHO s tím, že i tyto cigarety znamenají "vážnou hrozbou" pro mladistvé a vývoj plodu v těle matky.

E-cigarety, zařízení na baterii, která přeměňují kapalnou náplň s nikotinem na páru, jsou rychle rostoucí alternativou kouření cigaret. Mezi řadou kuřáků jsou oblíbené, protože neobsahují dehet a další chemické látky jako běžné cigarety. Odborníci ale upozorňují, že škodliviny, byť v menším množství, jsou v e-cigaretách také.