Richard Attenborough

Richard Attenborough Zdroj: EPA

Zemřel britský herec a režisér Richard Attenborough, držitel Oscara za film Gándhí

Ve věku 90 let zemřel v neděli proslulý britský herec a režisér Richard Attenborough. Oznámila to britská BBC s odvoláním na jeho syna Michaela. Mezi Attenboroughova nejznámější díla patří film Gándhí z roku 1982, za nějž získal dva Oscary jako režisér a producent. Hold britskému tvůrci již vzdali nejen jeho umělečtí kolegové, ale také britský premiér David Cameron.

Attenborough strávil před kamerou a za ní celkem 60 let. Byl jednou z nejznámějších tváří britské filmové scény a objevil se i v řadě hollywoodských filmů, mimo jiné ve sci-fi Jurský park z roku 1993 od režiséra Stevena Spielberga.

"Byl drahým přítelem a stojím v nekonečné řadě těch, kteří ho zcela zbožňovali," řekl podle BBC o zesnulém Spielberg.

Jako herec Attenborough debutoval v roce 1942 ve snímku Moře, náš osud a hrál mimo jiné ve filmech Brightonský špalek či Velký útěk. Celkem se objevil ve více než 60 filmech.

Režíroval více než deset snímků, například filmy Jaká to rozkošná válka!, Chaplin nebo Krajina stínů. Jeho Gándhí s Benem Kingsleym v hlavní roli získal celkově osm Oscarů.

Kingsley prohlásil, že mu Attenborough bude nesmírně chybět. "Richard Attenborough mi důvěřoval v rozhodující a ústřední úloze, kterou bylo dát život snu, jehož uskutečnění mu trvalo 20 let," řekl britský herec.

Britský premiér David Cameron vydal k Attenboroughově úmrtí prohlášení, v němž označil zesnulého za "jednoho z velikánu kinematografie", uvedla agentura AP.

Attenborough byl také členem Sněmovny lordů. "Lord Attenborough ohromně prospěl naší zemi a filmovému průmyslu jako herec i režisér. Zaníceně věřil v sociální spravedlnost a Labouristickou stranu a byl bojovníkem proti apartheidu. Bude hodně chybět," uvedlo podle BBC vedení opozičních labouristů.

Attenborough byl také doživotním předsedou britského fotbalového klubu Chelsea. "Byl pevnou silou pro dobro klubu, a to i ve zlých časech," uvedlo vedení Chelsea FC.

Richard byl starším bratrem Davida Attenborougha, tvůrce a moderátora přírodopisných cyklů. Zanechal po sobě manželku Sheilu Simovou, syna a dceru. Nikdy se podle vlastních slov nevzpamatoval z úmrtí druhé dcery Jane a vnučky Lucy, které zahynuly v roce 2004 při přívalové vlně cunami v Asii.