Kolegové

Kolegové Zdroj: Profimedia

Máte příbuzného na pracovišti? Ruský soud rozhodl, že se to bude podrobně kontrolovat

Nejvyšší soud Ruské federace přijal usnesení, které má skoncovat se spory ohledně propuštění státních úředníků kvůli střetu zájmů. Současně je ale dál možné, aby příbuzní spolu pro stát pracovali, jen se bude tvrději kontrolovat, zda si například „nepřihrávají“ veřejné zakázky. Informovalo o tom rádio Hlas Ruska.

Podle tohoto ruského webu to neznamená, že úředník má být sirotek. Musí ale nahlásit možnost vzniku střetu zájmů příslušné instanci kvůli veřejným zakázkám. Speciální komise pak prozkoumá vliv příbuzenského vztahu na pracovišti a bude tuto otázku zvlášť kontrolovat. Pokud probíhá vše legálně, nikomu by to kariéru nemělo poškodit.

Kdyby však úředník „zapomněl“ informovat o příbuzenském vztahu, a pak by to vyšlo najevo, bylo by třeba výsledky výběrového řízení zrušit a následoval by personální postih. A to i tehdy, kdyby úředník neměl z toho žádný finanční prospěch.

K dalším závazkům ruského úředníka, které přebírá spolu se zaměstnáním, patří poskytnutí údajů o osobních příjmech a výdajích a také příjmech a výdajích rodinných příslušníků, hlášení o návrzích na korupční narušení legislativy a nesmí mít ani konta v zahraničních bankách. Pokud měl vlastní byznys, má ho před nastoupením do státního zaměstnání předat jinému správci.

Ruské úřady tvrdí, že tím chtějí bojovat proti korupci.