Švédsko

Švédsko Zdroj: Profimedia

Švédsko se už 200 let nezúčastnilo žádné války. Zcela neutrální ale nebylo a není

Dnes je to už přesně 200 let, co se Švédsko oficiálně nezúčastnilo žádné války a žádnou také nebylo postiženo. Země si to ráda připomíná, ale někteří lidé říkají, že tak jednoznačná neutralita to přece jenom nebyla. Podrobně se výročí věnoval například web thelocal.se.

Švédsko se kvůli 200 letům trvalého míru řadí vedle Švýcarska v tomto směru k světovým rekordmanům. Někteří experti ale trochu zpochybňují to, že země byla vždy zásadně neutrální.

Například Švédsko je velkým a poměrně úspěšným vývozcem zbraní, které byly v mnoha válkách použity. A nedá se říci, že by švédské zbraně používaly jen demokratické režimy. Další zase připomínají obří korupční skandál švédské zbrojovky Bofors při proději houfnic do Indie.

„Definice míru je samozřejmě poněkud diskutabilní. Například Švédsko se zúčastnilo různých vojenských misí OSN,“ říká profesor Peter Wallensteen z univerzity v Uppsale. „Ale jako národ skutečně proti nikomu nebojovalo, nikomu válku nevyhlásilo, samo nezažilo těch 200 let vojenský převrat,“ dodává Wallensteen.

Historici ale připomínají méně světlé kapitoly Švédska z dob druhé světové války. Například to, že mnozí obyvatelé zcela otevřeně sympatizovali s Hitlerem i to, že tato skandinávská země poskytla nacistům své železnice na přesuny vojáků a zbraní, s kterými pak Němci napadli Norsko. Kritici to označují jako čirou zbabělost a ne jako příklad neutrality.

Z pocitu neúčasti na válkách možná plyne i to, že Švédsko patří tradičně k velkým přispěvatelům na humanitární pomoc a přijímá i hodně uprchlíků z ciziny. Ze zemí EU sem po Německu v posledních letech proudí nejvíce azylantů právě z válečných oblastí, jako je Sýrie, Irák či Afghánistán.

Ať už jsou názory jakékoli, tak Švédsko se kvůli 200 letům trvajícímu míru těší vysoké prosperitě a mnohé jeho firmy jsou globálními úspěšnými hráči.