Mladé Brazilky se zlobí. Pokud chtějí do státní služby, musí i na test panenství

Mladé Brazilky se zlobí. Pokud chtějí do státní služby, musí i na test panenství Zdroj: Profimedia.cz

Mladé Brazilky se zlobí. Pokud chtějí do státní služby, musí i na test panenství

Brazílie vypadá na první pohled jako poměrně svobodomyslná země, ale nad některými předpisy, která používá místní státní správa, zůstává rozum stát. Teď státní zastupitelství v São Paulu zkoumá stížnosti mladých žen, které musí mít někdy i potvrzení o svém panenství, jinak se stát nezaměstná. Informoval o tom brazilský list O Globo.

 

Na případ upozornila jedna uchazečka o práci ve školství v São Paulu. Po ženách je například požadováno gynekologické vyšetření, které by mohlo odhalit některé nemoci. A po mladých ženách do 25 let dokonce některé úřady vyžadují potvrzení o panenství.

„Porušuje to práva žen,“ řekla advokátka Ana Paula de Oliveira Castro agentuře AP. „Je to velmi intimní informace, kterou má každý si právo ponechat. Je to absurdní,“ dodala. Jeden úředník federální vlády pak řekl, že je to dokonce v rozporu s ústavou.

Podobný případ vzbudil rozruch loni v brazilském státě Bahia, kdy podobné požadavky měla na ženy policie. Guvernér státu je po tvrdé kritice veřejnosti ihned pozastavil.